Zdravě jíme, sportujeme

Vydáno:

V pondělí 3. června 2019 se ve školní družině ZŠ T. G. Masaryka v Písku konal projektový den s názvem "Zdravě jíme, sportujeme". Děti si pod odborným vedením výživové poradkyně Markéty Witzenleiterové společně povídaly o tom, jak správně jíst.

Zdravě jíme, sportujeme
Vladimíra
Votavová,
vychovatelka, ZŠ T. G. Masaryka Písek
Zapamatovaly si, že počet prstů jedné ruky mohou využít k tomu, kolikrát mají denně jíst - pětkrát. Palec, protože je nejsilnější, představuje snídani, ta má být nejbohatší. Malíček, který je nejtenčí, znázorňuje večeři, kdy máme jíst méně kalorické jídlo. Prakticky si děti zkusily připravit zdravou svačinku. Všichni velice aktivně strouhali, krájeli, míchali a ve finále mazali. Na závěr si paní Markéta připravila pro děti překvapení v podobě zdravého, lehkého tvarohového dortíku s čerstvým ovocem. Všem moc chutnal.
Školní družina moc děkuje paní Markétě Witzenleiterové za příjemně strávené odpoledne.
V druhé části programu se děti vypravily ke Smetáku (ulice na nábřeží Otavy). Po cestě nastala modelová situace - někteří si poranili nohu, nemohli se pohybovat, naučili se proto vytvořit pro zraněného kamaráda stoličku z vlastních rukou. Tak bylo možné zraněného pomalu přemístit. Také si malí účastníci projektu vyzkoušeli obvázat druhému ruku, nohu nebo si ošetřit pořezaný prst.
V přírodě u Smetáka si děti vyzkoušely všechna nainstalovaná náčiní. Na některých se jim cvičilo lépe, na jiných hůře. Nejvíce obtížný byl přechod lana za přidržování se horního lana. Některé děti si na tuto disciplínu ani netroufly. To se ale vůbec nic nestalo. Nejdůležitější bylo, že se seznámily s místem, kde si mohou v přírodě na čerstvém vzduchu zacvičit. Závěr projektového dne zní: Kdo zdravě jí a hýbe se, toho si váha váží, nad ním obezita nezvítězí!
Projektový den byl financován z OP3V.