Úspěchy českých středoškoláků v mezinárodní soutěži Intel ISEF a na Přírodovědné olympiádě zemí Evropské unie EUSO

Vydáno:

Od 12. do 17. května 2019 se ve Phoenixu (Arizona, USA) konal jubilejní 70. ročník celosvětové soutěže středoškolských vědeckých projektů Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair).

Soutěž Intel ISEF je organizována společností Society for Science and Public za významné podpory společnosti Intel. Zahrnuje 22 oborů od přírodovědných přes technické po humanitní. Účastní se jí více než 1 800 studentů z téměř 80 zemí světa. Intel ISEF je nepochybně nejprestižnější celosvětovou soutěží vědeckých projektů žáků do 20 let. Účastníci procházejí sítem 400 národních a regionálních soutěží, do kterých se každoročně přihlašuje více než sedm milionů středoškoláků z celého světa. Projekty posuzuje téměř 1 200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelových cen. V jednotlivých oborech soutěží přibližně 80 projektů. Konkurence je tedy obrovská a samotná účast v soutěži je hodnocena jako úspěch. Česká delegace SOČ byla letos složena ze tří autorů odborných prací z oborů chemie, geologické vědy a zdravotnictví.
Česká delegace na Přírodovědné olympiádě zemí Evropské Unie EUSO
V kategorii Chemistry s prací Optimalizace syntézy a biologické vlastnosti inhibitorů reverzní transkriptázy HIV-1 (název práce v AJ: Synthesis of HIV-1 reverse transcriptase inhibitors) získala v letošním ročníku soutěže 3. místo Tereza Gistrová z Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť 1364.
Alexandr Zarivnij z Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci se umístil na 3. místě v kategorii Biomedical and Health Sciences s prací Inhibice glutamátové excitotoxicity v glaukomu lipozomy (název práce v AJ: Inhibition of glutamate excitotoxicity in glaucoma by liposomes).
Kromě Terezy Gistrové a Alexandra Zarivnije se soutěže zúčastnil i Vojtěch Hýbl z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi s prací Stanovení izotopů olova v loukoťových kolečkách z mladší doby železné a porovnání získaných dat pomocí kvadrupólu ICP-MS a multikolektoru MC-ICP-MS, metodický přístup (název práce v AJ: What can lead tell us about Celtic life? Tracing the origin of lead in Celtic artefacts using Mass Spectrometry).
Přírodovědná olympiáda zemí Evropské Unie EUSO je týmová soutěž nejlepších maximálně sedmnáctiletých evropských fyziků, chemiků a biologů, jejíž 17. ročník se konal od 4. do 11. května 2019 v portugalské Almadě nedaleko Lisabonu.
EUSO je unikátní tím, že se na rozdíl od drtivé většiny ostatních předmětových soutěží nezaměřuje pouze na výkon jednotlivce a jeden obor. Během soutěže se hodnotí výkon celého týmu při řešení mezioborových úloh, což vlastně mnohem více odpovídá problémům, které se dnes v přírodních vědách skutečně řeší. Uspět v soutěži může pouze ten, kdo se svými týmovými kolegy účinně spolupracuje. To se letos beze zbytku podařilo. Na přípravě a výběru studentů se podíleli pedagogové z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Organizačně zajistil výjezd delegace Národní institut pro další vzdělávání, oddělení Talentcentrum.
Zleva: Alexandr Zarivnij, Tereza Gistrová, Vojtěch Hýbl
Oba české týmy získaly stříbrné medaile v konkurenci 50 týmů z 24 zemí EU. Tým A obsadil v absolutním pořadí 8. místo a jeho členy byli bioložka Tereza Maxerová z Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích, fyzik Jiří Kalvoda z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně a chemička Karolína Zemene z Gymnázia a ZUŠ Šlapanice. Tým B ve složení Hana Slámová, bioložka z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně, fyzik Jiří Kohl z Biskupského gymnázia Brno a chemik Jan Vavřín z Gymnázia PORG v Praze obsadil v absolutním pořadí 15. místo.
Česká republika opět prokázala efektivní systém práce s přírodovědnými talenty. V neoficiálním pořadí zemí, dle součtu pořadí, se umístila na 5. místě za Německem, Estonskem, Slovinskem a Rumunskem.
Všem účastníkům obou soutěží blahopřejeme k velkému úspěchu a děkujeme za vynikající reprezentaci České republiky.
Více informací o soutěži Intel ISEF je uvedeno na stránkách organizátora na www.societyforscience.org a v časopisu SOČkař na http://www.soc.cz/sockar/1819-3.pdf.
Podrobnosti k soutěži EUSO najdete na http://www.euso2019.pt/.