Celoroční akademie Díky, že můžem

Vydáno: 5 minut čtení

Spolek Díky, že můžem poprvé spouští svou celoroční Akademii, připravuje další ročník Sametu na školách a otevřel nominace na Ceny Jana Opletala.

Vrcholem celoroční práce spolku Díky, že můžem je 17. listopadu Korzo Národní. Není to ale zdaleka jeho jediná aktivita. Právě naopak. V průběhu celého roku aktivizuje společnost a mladé lidi, například letos novým projektem Díky, že můžem volit. Se začátkem podzimu spouští poprvé Akademii Díky, že můžem v celoročním formátu, startuje již 6. ročník Sametu na školách a až do 25. října jsou otevřené nominace na Ceny Jana Opletala, jejichž cílem je vyzdvihnout úsilí a úspěchy aktivních středoškoláků i vysokoškoláků za jejich aktivity ve škole i mimo ni.

Akademie Díky, že můžem vznikla jako přípravný kurz pro studenty a studentky organizující oslavy 17. listopadu na jejich školách. Letos ale byla rozšířená na celý školní rok a proběhne během pěti víkendů od září 2024 do května 2025. „Cílem je aktivizovat středoškoláky během celého roku a nabídnout jim příležitosti, kterých se mohou chopit. Během pěti víkendů Akademie studující čekají workshopy a besedy s inspirativními mladými lidmi, kteří jsou aktivní ve společenském prostoru a mají ambice ho přetvářet,” říká Matouš Ettler, manažer vzdělávacích aktivit Díky, že můžem. První setkání proběhne již 21. a 22. září a jeho podtitul zní Kdo jsem?, pomůže studentům identifikovat, co by chtěli ve svém okolí změnit.

Druhá část navazuje již 11. a 12. října a je zásadní pro přípravu oslav 17. listopadu. Říjnové setkání s názvem Kudy vede cesta? bude věnované právě blížícímu se 35. výročí sametové revoluce a je otevřeno všem zájemcům, kteří chtějí na své škole uspořádat festival a nevědí, jak na to. Připraví si program svého festivalu, naučí se základy produkce, dramaturgie i marketingu. Výstupem pak budou desítky sametových festivalů napříč Českem, které připraví sami studenti pro své spolužáky i vyučující jako celoškolní projektové dny. Další tři části Akademie se uskuteční v lednu, březnu a květnu a jejich tématy budou například jak rozvíjet občanskou společnost, jaké nástroje komunikace využít a jak reagovat na veřejnou diskusi či jak dát dohromady tým, který bude nadšený pro věc a cíle, které si sami studenti vytyčí. Kapacita celoročního kurzu je již sice vyčerpaná, ale stále se lze hlásit na jednotlivé části Akademie zvlášť, aktuálně na tu říjnovou.

Ať už se studenti zapojí do Akademie či nikoliv, Samet na školách se letos uskuteční již pošesté a je příležitostí zapojit se do oslav 17. listopadu se svojí školou. Využít tuto možnost mohou jak učitelé, tak přímo studenti. Na webu www.sametnaskolach.cz najdou více než 120 aktivit, ze kterých si mohou vybrat a k tomu řadu dalších online materiálů pro výuku. Nabízí je více než 60 různých organizací i jednotlivců. Zasadit roky 1939 a 1989 do kontextu dnešní doby a přinést do škol aktuální společenská témata je jednou z hlavních myšlenek tohoto projektu. „Studentské festivaly v rámci Sametu na školách jsou jednou z možností imple­mentace programu na jednotlivé školy, podporují studentskou iniciativu, dodávají připomínkám sametové revoluce autenti­cký rozměr a současná témata, která zajímají mladou generaci. Zapojené stu­dentské týmy si organizují vlastní malý festival. Námi nabízený program zde bývá pouze základem, součástí festivalů jsou koncerty nebo filmová promítání, debaty s absolventy školy nebo tematické místnosti. Velkou část týmu tvoří letos i ambasadoři Díky, že můžem, celkem 10 studentů, středoškoláků i vysokoškoláků, kteří si sami přípravou festivalů na své škole prošli a budou pomáhat a radit svým vrstevníkům,” přibližuje projekt Matouš Ettler. V loňském roce se zapojilo přes 100 škol, letos by organizátoři ze spolku Díky, že můžem chtěli ještě více zaktivizovat regiony a propojit ve studentských oslavách opravdu celou republiku.

Aktivity studentů a jejich počiny, které stojí za to ocenit a mluvit o nich, budou letos podvanácté oceněné v rámci Cen Jana Opletala. Vůbec nejvyšší národní studentské a mládežnické ocenění se udílí studentům a studentkám i čerstvým absolventům a absolventkám středních a vysokých škol ve třech kategoriích, a to za výjimečný přínos během středoškolského studia, za aktivní zapojení do akademické obce v rámci vysokoškolského studia a za občanskou angažovanost (osobnosti do 30 let). Nominace jsou již otevřené a nominovat osobnost může kdokoliv prostřednictvím formuláře na webu www.cenyjanaopletala.cz do 25. října 2024. Ceny Jana Opletala jsou společnou iniciativou Studentské komory Rady vysokých škol a spolku Díky, že můžem. Letošní laureáti budou známí 11. listopadu, kdy se ceny předávají na památku Jana Opletala. Slavnostní večer se uskuteční v pražském Divadle X10 a jeho moderátorem bude influencer Karel Kovář alias Kovy.

Zdroj: Tisková zpráva Díky, že můžem, https://dikyzemuzem.cz