Financování provázejících učitelů a zajištění pedagogických praxí

Vydáno: 5 minut čtení

Na období září–prosinec 2024

(Stanovení dalších finančních prostředků pro mateřské, základní a střední školy zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí)

Věstník 5/2024

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v návaznosti na vyhlášení pokusného ověřování Systém podpory provázejících učitelů s cílem zvyšování kvality pedagogických praxí budoucích učitelů, č. j.: MSMT-34366/2022-3 (dále jen „Pokusné ověřování“) ze dne 31. ledna 2023, ve znění aktualizovaném dodatkem č. 1, č. j.: MSMT-1776/2024-1 ze dne 26. února 2024, a v souladu s ustanovením § 161 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro poskytnutí dalších finančních prostředků stanovuje:  

I. Podmínky  

a) Další finanční prostředky jsou určeny pro právnické osoby vykonávající činnost mateřské, základní nebo střední školy, zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí (dále jen „Právnická osoba“), které se řádně a včas přihlásily do Pokusného ověřování a byly ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) do Pokusného ověřování přijaty v souladu s čl. 3 Pokusného ověřování; zároveň určily alespoň 1 provázejícího učitele, který bude ve školním roce 2024/2025 provázet studenty, žáky učitelství nebo účastníky dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků podle § 22 odst. 1 písm. a) zákona 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, na pedagogických praxích, praktické přípravě nebo praktickém vyučování (dále jen „pedagogická praxe“) v souladu s čl. 2 odst. 2 Pokusného ověřování; a uzavřely za tímto účelem v souladu s čl. 2 odst. 5 Pokusného ověřování dohodu o realizaci pedagogických praxí s poskytovatelem studijních a vzdělávacích programů a oborů vzdělání, nebo programů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků podle § 22 odst. 1. písm. a) zákona č. 563/2004 Sb. zaměřených na přípravu učitelů, tj. vysokou školou, fakultou vysoké školy, vyšší odbornou či střední pedagogickou školou připravující učitele nebo relevantním zařízením pro DVPP (dále jen „poskytovatel přípravy učitelů“).

b) Další finanční prostředky jsou určeny Právnické osobě, která v systému sběru dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (https://sberdat.uiv.cz/login) v rámci mimořádného sběru dat „PO provázející učitelé“ v termínu od 16.9. do 30.9.2024:  1. vykázala alespoň 1 provázejícího učitele pro školní rok 2024/2025, 2. doložila kopii uzavřené dohody o zajištění pedagogických praxí s poskytovatelem přípravy učitelů v souladu s čl. 2 odst. 5 Pokusného ověřování; z této dohody musí vyplývat závazek zajistit pedagogické praxe minimálně v takovém hodinovém rozsahu, který odpovídá dle čl. 2 odst. 2 písm. b) Pokusného ověřování počtu vykázaných provázejících učitelů (tj. 30 hodin provázení studentů nebo žáků učitelství nebo účastníků studia pedagogiky nad rámec přímé pedagogické činnosti v součtu za školní rok na 1 provázejícího učitele).

c) Další finanční prostředky se poskytují na náklady vzniklé od 1. 9. 2024 do 31. 12. 2024.  

II. Kritéria 

a) Normativ neinvestičních výdajů se stanovuje ve výši 11 683 Kč na jednoho provázejícího učitele.

b) Počet provázejících učitelů se určí z údajů předaných Právnickou osobou dle bodu I. b).

c) Objem dalších finančních prostředků se určí jako součin normativu podle bodu II. a) a počtu provázejících učitelů dle bodu II. b).  

III. Účel  

Další finanční prostředky jsou určeny na úhradu platů, zákonných odvodů a přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb za vykonanou práci provázejícího učitele a zaměstnance Právnické osoby zajišťujícího koordinaci pedagogických praxí.  

IV. Další podmínky  

a) Provázející učitel či učitelé musí splnit podmínky dle čl. 2 odst. 2 Pokusného ověřování.

b) Právnická osoba a zapojení provázející učitelé poskytnou data vyplněním online dotazníků v souladu s čl. 2 odst. 9 Pokusného ověřování.

c) Další finanční prostředky budou poskytnuty jednorázově dle kritérií uvedených v bodě II. prostřednictvím krajských úřadů a Magistrátu hl. m. Prahy nejpozději do 30. listopadu 2024.  

d) Další finanční prostředky není možné využít k financování činností hrazených z jiných zdrojů. Ředitel Právnické osoby odpovídá za oddělení činností, včetně jejich tematického a časového rozlišení, u analogických pozic hrazených z jiných finančních zdrojů (včetně evropských) a garantuje, že nedojde k tzv. dvojímu financování.  

V. Účinnost   Stanovení dalších finančních prostředků pro mateřské, základní a střední školy zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí na období září–prosinec 2024 nabývá účinnosti dnem zveřejnění ve Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.  

Zdroj: Věstník MŠMT 5/2024