Nízká míra opory ze strany učitelů, neuspokojivé vztahy s vrstevníky

Vydáno: 2 minuty čtení

Podceňovaná oblast českého školství - pozitivní klima školy

Report zdravagenerace.cz ze dne 16. října 2024 - Aktualizované výsledky mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků a školaček Health Behaviour in School-aged Children

HBSC studie (Health Behaviour in School-aged Children) je mezinárodní výzkumná studie kolaborativního charakteru věnující se životnímu způsobu u dětí. Studie vychází ze stanoviska WHO (World Health Organization), že chování a životní styl v dospělosti jsou výsledkem vývoje v dětství a dospívání.
  • Do školy skutečně těší pouze 9 % českých dětí a teenagerů.
  • Jen přibližně třetina českých chlapců a dívek cítí, že se může spolehnout na své spolužáky.
  • Pouze polovina dětí uvádí, že svým učitelům důvěřuje. (Podobné je to i s pocitem opory ze strany pedagogů. A s věkem se snižuje. Např. u dívek ve věku 15 let je to jen 22 %.) 

Podrobné informace v reportu: https://zdravagenerace.cz/report/skolni-klima/

Web ČT24 České televize také upozorňuje, že dětem, kterým se ve škole nelíbí, hrozí vyšší riziko výskytu depresivních stavů, bolestí hlavy, nervozity.

Zdroj: https://hbsc.org/network/countries/czechia/; https://zdravagenerace.cz/report/skolni-klima/; https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/do-skoly-se-opravdu-tesi-sotva-desetina-ceskych-deti-ukazal-velky-pruzkum-354039;