V éře boomu umělé inteligence by učitelé a učitelky měli dokázat naučit víc než stroje

Vydáno: 4 minuty čtení

Národní pedagogický institut České republiky (NPI) vydal publikaci Bořivoje Brdičky s názvem Pedagogika nejistoty v éře AI, jejíž moto je „Ten učitel, který nedokáže naučit víc, než stroj, má být nahrazen a nahrazen bude“. Přes znepokojivost tohoto tvrzení je autor přesvědčen, že role učitelů je nezastupitelná, a to zejména v tom, že pomáhají žákům vyznat se v obrovském množství zdrojů informací v online prostředí.

Publikace reaguje na překotný vývoj digitálních technologií a umělé inteligence, který zesiluje tlak na změny v oblasti vzdělávání. Je nutné přeorientovat se na rozvoj kompetencí žáků ve světě pokročilých technologií a role učitelů je tady klíčová.  

Kniha je dalším dílem v komplexní nabídce metodické podpory NPI učitelům pro posílení jejich dovedností v oblasti využívání digitálních technologií včetně AI. Vybrat si mohou z nabídky kurzů, workshopů, webinářů, konferencí, akcí pro podporu sdílení nebo z návodů, jak na digitální vzdělávání v jednotlivých předmětech, nebo doporučení, jak na AI ve škole. Podpora NPI je do konce roku 2025 zdarma.  

Podle Ondřeje Neumajera, který má v NPI na starosti digitalizaci vzdělávání, digitální technologie práci učitelům nejen nezjednodušují, ale ani ji nezrychlují nebo nezpříjemňují. „Pokud vám to někdo tvrdí, je to naivka nebo prodejce takových produktů. S digitálními technologiemi ve třídě se především jinak učí,“ vysvětluje Neumajer. Učitelé by podle něj měli jít příkladem a sami se vzdělávat v oblasti digitálních kompetencí.  

Autor publikace B. Brdička, který se tématu digitalizace ve vzdělávání věnuje už desítky let, mimo jiné upozorňuje na digitální kompetence jako na nezbytnou součást profesního i osobního života učitelů a učitelek. Digitální kompetence by podle něj měly mít významnější roli v připravovaném RVP, a to nejen jako samostatný předmět, ale jako průřezová dovednost, která se promítá do všech oblastí výuky.   Brdička mluví o potřebě inovace tradičních pedagogických přístupů, kdy „nejnovější technologie vytvářejí prostředí, ve kterém se mění samotné cíle i proces učení, což vyžaduje od učitelů zásadní úpravy jejich metod. Samotní žáci nejspíše budou i v éře AI dávat přednost živému učiteli, který jim může být živým příkladem, což technologie neumí.“ A vyzdvihuje význam kreativity, kritického myšlení a dovedností spojených s řešením problémů.   

Deset klíčových myšlenek k roli učitelů z publikace Pedagogika nejistoty v éře AI: 

  1. Nezastupitelná role učitele: Učitelé mají klíčovou roli při rozvoji kritického myšlení a kreativity, které AI nedokáže nahradit.
  2. Podpora digitální kompetence: Učitelé by měli vést žáky k rozvoji digitální gramotnosti, včetně schopnosti analyzovat a hodnotit online informace.
  3. Hybridní a personalizovaná výuka: Kombinace prezenční a distanční výuky přináší možnost individualizace, kdy žáci sami určují své vzdělávací cíle.
  4. Využití AI ve výuce: Umělá inteligence může podporovat vzdělávání, ale učitelé musí zůstat tím, kdo vede výuku, a dbát na kritické myšlení.
  5. Digitální wellbeing: Učitelé by měli žákům pomáhat najít rovnováhu mezi využíváním technologií a osobním životem, aby nedocházelo k digitální závislosti.
  6. Podpora tvořivého myšlení: Tvořivost je jedním z klíčových nástrojů, které učitelé mohou rozvíjet u žáků, aby je připravili na budoucí svět práce.
  7. Transformace vzdělávání: Učitelé musí akceptovat, že výuka se neustále mění a že je třeba integrovat nové technologie a metody.
  8. Podpora laterálního čtení: V době, kdy se žáci setkávají s velkým množstvím digitálního obsahu, je nezbytné je vést ke schopnosti ověřovat zdroje a rozlišovat mezi fakty a dezinformacemi.
  9. Role kurátora obsahu: Učitelé by měli pomáhat žákům budovat své osobní vzdělávací prostředí, tj. vybírat kvalitní online kontakty a zpracovávat vhodné digitální materiály.
  10. Sociální a emocionální podpora: Vedle akademických znalostí by učitelé měli rozvíjet také sociální a emocionální dovednosti žáků, které budou důležité ve světě, v němž se neobejdeme bez spolupráce s technologiemi.

 

Publikaci je možné stáhnout zde: https://digitalizace.rvp.cz/files/pedagogika-nejistoty-v-ere-ai-11.pdf

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 22. 10. 2024 NPI ČR