Šíření myšlenky rozumného životního stylu

Vydáno:

Již několik let se odbor školství, sportu a mládeže MHMP velmi intenzivně zabývá problematikou školního stravování a s tím spojeným zdravým životním stylem. Kromě toho, že Magistrát hl. města Prahy podporuje metodicky i finančně implementaci dietního stravování ve školních jídelnách, zabývá se ve spolupráci s vedením škol a nutričními terapeuty edukací žáků a studentů k otázkám zdravého (raději rozumného) životního stylu.

V současné době je zřetelný trend nárůstu obezity právě v období dětství a dospívání. Nejedná se jen o problém estetický, ale obezita může být základem pro řadu onemocnění v dospělosti (vysoký krevní tlak, cukrovka, psychické problémy atd.). Určitou roli může sehrát dědičná dispozice, nicméně velmi důležité jsou i režimové návyky a životospráva dětí a dospívajících. Zjednodušeně se dá říci, že životospráva dětí a dospívajících ve velké míře předurčuje jejich zdravotní stav v dospělosti.
Na druhé straně „kult zdraví“ svádí děti a dospívající k dodržování různých výživových směrů neslučujících se s výživovými potřebami rostoucího a vyvíjejícího se organismu. Bohužel těmto módním trendům často podléhají i rodiče a v dobré víře živí své děti stravou, která pro správný růst a vývoj není úplně adekvátní.
MHMP se posledních několik let začal zaměřovat na šíření myšlenky „rozumného životního stylu“ a ve spolupráci s Asociací zřizovatelů školních jídelen a Sekcí výživy a nutriční péče realizuje celou řadu edukačních aktivit na základních a středních školách. Edukace probíhá formou přednášek upravených pro určité věkové kategorie.
Beseda „Školní oběd versus pochutiny a sladké nápoje“ je určena pro žáky 4. a 5. tříd, kdy již nastává absence družiny, žáci dostávají kapesné a určitou svobodu. Beseda s nutriční terapeutkou má za cíl upozornit na rizika konzumace nadměrného množství sladkostí, sladkých nápojů i slaných pochoutek, a to i formou názorných ukázek.
Pro žáky 2. stupně základních škol a víceletých gymnázií je realizován seminář „Rozumný životní styl“, který dává žákům možnost dozvědět se sofistikované informace o důležitosti správné výživy, ale i pohybových aktivit. Seminář je zaměřen na zafixování správných návyků a navazuje na něj soutěž ve vytvoření správného jídelníčku dle zadání. Soutěž je naprosto dobrovolná, účastní se vždy celá třída jako kolektiv tak, aby byla podpořena týmová spolupráce.
Přednáška „Výživové trendy – fakta a mýty“ je pak určena studentům středních škol, jejich vnímání problematiky výživy je již na jiné úrovni a mnohem intenzivnější. Lektorka studentům během semináře pomáhá zorientovat se v často si protiřečících informacích o správné výživě a módních výživových trendech.
Ukázka projektu: Děti a rozumný životní styl
Autor: 8. B, ZŠ Jana Wericha, Španielova 1111/19, 163 00 Praha 17
Návrh jídelníčku pro děti ve věku 13 až 14 let, které většinu času tráví u počítače (časové období: únor)
Úvod
*
Dítě nemá skoro žádnou fyzickou aktivitu.
*
Předpokládáme, že se stravuje většinou nezdravým způsobem, bude proto mít větší tukovou zásobu než sportující děti.
*
Jídelníček tohoto žáka by proto měl obsahovat zdravé potraviny, méně energeticky vydatné, dostatek bílkovin, vlákniny a vitamínů. Měl by být omezen příjem tuků a cukrů.
*
Aby dítě změnu způsobu stravování snadněji přijalo, dbáme na pestrost a lákavou úpravu i servírování.
Změna životního stylu
*
Každé dítě by mělo mít dostatek pohybu.
*
Dobu strávenou u počítače by mělo výrazně omezit.
*
Místo vysedávání u počítače by děti měly trávit čas s kamarády venku (v zimě bruslit, sáňkovat, lyžovat) nebo třeba v tělocvičně.
Zásady stravování
*
Pestrý jídelníček
*
Jíst jídlo pomalu
*
Dbát na pitný režim, omezit slazené nápoje
*
Jíst dostatek ovoce a zeleniny
*
Pravidelný příjem potravy
*
Omezit uměle barvené a dochucované potraviny
*
Omezit tučná jídla a uzeniny
*
Nekonzumovat sladkosti, bonbóny, chipsy, kolové a energetické nápoje
Denní příjem energie a živin
*
Spodní doporučená denní hodnota energie pro děti ve věku 13 až 15 let je 9 400 kJ, tj. asi 2 200 kcal. Dítě, které nesportuje, by tuto hranici nemělo překračovat, pokud trpí nadváhou, mělo by příjem energie naopak snížit.
*
Doporučené denní dávky živin by měly zůstat zachovány s důrazem na kvalitní bílkoviny, dostatek zeleniny a ovoce.
Denní rozložení příjmu potravy
*
Snídaně – 500 kcal
*
Svačina – 250 kcal
*
Oběd – 700 kcal
*
Svačina – 200 kcal
*
Večeře – 500 kcal
*
Něco navíc (ovoce…) – max. 150 kcal
Ukázka jídelníčku
1. den
Snídaně (600 kcal)
*
Ovesná kaše s mlékem a medem 150 g
*
Pomerančová šťáva 200 ml
Svačina (220 kcal)
*
Banán
*
Knäckebrot 10 g s žervé 50 g
Oběd (620 kcal)
*
Kuřecí vývar s nudlemi 300 ml
*
Filet z aljašské tresky 200 g, pečené brambory 200 g, dušený špenát 150 g
*
Voda s citronem 250 ml
Svačina (90 kcal)
*
Mrkvový salát s ananasem 200 g
*
Čaj ovocný 250 ml
Večeře (550 kcal)
*
Zeleninový salát s kuřecím masem a jogurtovým dresinkem 250 g, tmavý chléb 40 g, ovocný čaj 300 ml
Během dne bylo přijato asi 2 050 kcal.
První den začínáme zdravou snídaní. Svačinu doplníme ovocem a správným pitným režimem. K obědu si dáme rybu a špenátem doplníme železo. Při večeři doplníme celý jídelníček správným množstvím vitamínů a minerálů – zdravým salátem s libovým kuřecím masem.
Celý den bychom se měli pokusit alespoň trošku hýbat! Potom bychom si mohli dopřát i něco navíc!
2. den
Snídaně (580 kcal)
*
Vaječná omeleta s bylinkami 100 g, cherry rajčata 50 g, celozrnný chléb 50 g
*
Ovocný čaj bez cukru 250 ml
Svačina (150 kcal)
*
Ovocný salát (jablka, mandarinky, banán, čerstvá pomerančová šťáva) 200 g
Oběd (650 kcal)
*
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
*
Rizoto s vepřovým masem a zeleninou 250 g
*
Pomerančový džus 200 ml
Svačina (140 kcal)
*
Celozrnný chléb s pomazánkou z červené řepy a žervé, ořechy
*
Čaj s citronem 250 ml
Večeře (660 kcal)
*
Celerové placičky se sýrem a jogurtovým dresinkem 300 g
*
Voda s citronovou šťávou 200 ml
Během dne bylo přijato 2 180 kcal
Druhý den se nasnídáme pořádně dosyta a dopolední svačinu doplníme správnou dávkou ovoce. K obědu budeme servírovat rizoto s vepřovým masem a zeleninou. Odpolední svačina bude velmi pikantní a večer si pochutnáme na plackách pečených v troubě.
Tento den je krásně barevný – dýně, červená řepa a bylinky nám rozveselí zimní dny!
Celý den bychom se měli pokusit alespoň trošku hýbat!
3. den
Snídaně (650 kcal)
*
Domácí müsli tyčinky 100 g (s mrkví, jablkem, oříšky a rozinkami)
*
Jablko, jogurt, čaj
Svačina (180 kcal)
*
Chléb, šunka, sýr, okurka
Oběd (700 kcal)
*
Brokolicový krém 250 g
*
Fazole s krůtím masem, zeleninou 300 g
*
Pomerančový 100% džus 200 ml
Svačina (80 kcal)
*
Jablko
Večeře (600 kcal)
*
Pečený losos 150 g s bramborem 150 g
*
Salát Coleslaw 200 g
*
Voda s citronem 300 ml
Během dne bylo přijato 2 190 kcal.
K snídani jsme si upekli zdravou variantu müsli tyčinek – jsou slazené medem, obsahují oříšky a sušené ovoce, mrkev a jablko dodají vláčnost a šťavnatost. V zimě nás zahřeje brokolicový krém a pikantní fazole s krůtím masem a spoustou zeleniny. Den zakončíme vyváženou večeří, a to rybou, brambory a lehkým salátkem. Touto večeří skvěle doplníme zdravé mastné kyseliny, vitamíny i minerály.
Pokud nás honí mlsná
Nakrájíme si do misky jablko, mrkev, přidáme hrst rozinek a pár oříšků. Je to mnohem zdravější než bonbóny a chipsy!
Existuje i zdravější varianta slaných chipsů!
Budete potřebovat:
*
1 lžíci olivového oleje, lžičky soli, 1 lžičku medu, koření podle chuti (paprika, mletý kmín, kurkuma, chilli, …) – smíchejte (množství asi na kg zeleniny)
*
Dále: cuketu, červenou řepu, mrkev, celer…
Na tenké plátky nakrájenou zeleninu obalte ve směsi oleje a koření, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte, až bude mít zelenina krásně zlatou barvu, pak snižte teplotu a chipsy dosušte. Nechte okapat na ubrousku.
Každá zelenina potřebuje jinou dobu přípravy, vyzkoušejte.
Shrnutí
Na závěr by si každý měl pamatovat, že je důležité se stravovat pravidelně a dbát na přísun všech důležitých živin a na pitný režim.
Jídlo by mělo být lákavé na pohled, i v zimě je mnoho možností, jak připravit jídlo barevné a plné vitamínů.
Měli bychom přemýšlet nad tím, co jíme a kdy to jíme. Je také důležité, abychom používali suroviny, které jsou v daném ročním období dostupné (kořenovou zeleninu, dýni, červenou řepu, hlávkové i kysané zelí).
ZDROJE
*
https://vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/tema-mesice/energeticka-hodnota-detske-vyzivy/
*
http://vyzivadeti.cz/
*
http://www.fzv.cz/
*
https://stob.cz/cs/home
*
https://www.kaloricketabulky.cz/
*
http://www.fitbee.cz/
*
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/
*
http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/hlidejte-si-kaloricky-prijem-ukazka-jidelnicku.html
*
http://www.superko.cz/kalkulacky/rozdeleni-kalorii-behem-dne/#ixzz5i2qqXAf8

Související dokumenty

Pracovní situace

Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Hospodaření s FKSP od 1. 1. 2024
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Stravování české školní inspekce
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Zmocnění zdravotníka