Jsme škola, příspěvková organizace zřízená krajem. Žák, který odebírá stravu a onemocní, si ji může první den nemoci odnést např. v jídlonosiči. Pokud si však stravu další dny neodhlásí, je povinen stravu platit v plné výši. Tzn. nejen náklady na potraviny, ale i ostatní režijní náklady. Musíme jako škola účtovat na neodhlášené dny stravu v plné výši včetně režií, nebo můžeme účtovat jen stravu v hodnotě potravin?
Žáci a neodhlášená strava
David
Borovec
Související předpisy:
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů
vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování
Vámi naznačený postup je v souladu s právními předpisy.
První den nemoci
vykládáme podle § 4odst. 9 vyhlášky o školním stravování jako den pobytu žáka (strávníka) ve škole, a tedy
má žák nárok odebrat tento den oběd v tzv. dotované ceně, tj. ve výši nákladů na potraviny.
V následujících dnech by již v souladu s výše uvedeným ustanovením žák, resp. zákonný zástupce žáka, měl uhradit oběd (stravu) v plné výši, tedy přesně jak uvádíte.
Postup v účtování by měl odrážet realitu, a proto by se ve dnech, kdy nebylo žákem odhlášeno stravování (s výjimkou prvního dne nepřítomnosti ve škole), měla strava účtovat v plné výši.