Stravování dětí v mateřské škole - 4. část

Vydáno: 12 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole – 4. část
Bylinky na naší zahradě a v přírodě
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Mezi důležitý, ale rovněž velmi zdravý sortiment používaný při stravování jsou bylinky. Prostřednictvím následujícího tematického celku získávají děti základní poznatky o bylinách a jejich pěstování. Různými činnostmi přicházejí na to, že bylinky, ačkoliv jejich vzhled je často nenápadný, mají velké množství využití – často se používají pro svou výraznou chuť a vůni při připravování různých pokrmů, využívají se v lékařství a také v kosmetice.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=19048.jpg
Kde jsou ukryté bylinky?
Děti si přinesou z domova skleničky, krabičky, kelímky a sáčky od různých produktů, v nichž se nacházejí byliny. Sednou si ve skupinách ke stolečkům, na kterých jsou obaly od různých produktů. Vybírají jednotlivé obaly a zjišťují, co v nich bylo, zda byly v obsahu produktu bylinky, popřípadě které konkrétně, pokud je děti pozn

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Novela vyhlášky o školním stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Tematická zpráva ČŠI 2017

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Dítě se zlomenou rukou v MŠ
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Přijetí dítěte do MŠ
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Stravenkový paušál
Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba v MŠ
Vzdělávání předškoláků mimo MŠ
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Stravování české školní inspekce
Školení hygienického minima
Akce v mateřské škole přes noc
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpovědnost školy za škodu - odpověď na dotaz
Odpis zboží ze skladu
Předškolák a očkování

Články

Stravování dětí v mateřské škole - 3. část
Stravování dětí v mateřské škole - 6. část
Stravování dětí v mateřské škole - 5. část
Stravování dětí v mateřské škole - 2. část: Tohle já nejím!
Stravování dětí v mateřské škole - 1. část: Okurka nevyroste v supermarketu