Brambory patří po pšenici, kukuřici a rýži mezi nejdůležitější plodiny na světě. Pochází z Jižní Ameriky, z pohoří Andy. K nám se dostaly v 17. století z Holandska a Německa. Tehdy se jim říkalo zemské jablko. Později se vozily z Pruska a lidé je nazývali podle Branibor brambury, odtud snad název dnešní, brambory. Bramborám se také říká potrava chudých, to ovšem neznamená, že by samy byly chudé. Opak je pravdou.
Brambory, poklad ze země
Eliška
Červeňová
kuchařka
Brambory
-
jsou vedle chleba nejvydatnějším zdrojem energie,
-
obsahují téměř všechny důležité minerální látky a stopové prvky, jako je draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další,
-
jsou zdravé pro růst a vývoj dětí,
-
nejvíce vitamínů a živin mají pod slupkou vzápětí