Už jenom představa toho, jak se nám na jazyku rozplývá kousek čokolády, vyvolává na tváři blažený úsměv. Proč v nás ale tento pamlsek vzbuzuje tak příjemný pocit a u některých lidí dokonce opravdovou závislost? Pro mnoho z nás je to více než obyčejná sladkost, dodává nám útěchu, napomáhá uvolnění po dni plném stresu a je pohlazením po duši. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se kakaové boby zpracovávají a co vše si z nich můžeme připravit.
Cesta do světa exotického potěšení!
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Kakaovník
-
jedná se o stálezelený strom zvaný Theobroma
-
dorůstá do výšky pět až osm metrů
-
uvnitř plodů, které mají tvar okurky, jsou červená semena, kakaové boby
-
nepražené kakaové boby v raw podobě mají hořkosladkou chuť a oříškový nádech
-
boby jsou nabité kofeinem a theobrominem, proto by se měly konzumovat s opatrností, hlavně u dětí
-
můžeme se také setkat s nežádoucími účinky na lidský organismus, jako třeba pálení žáhy, úzkosti, nespavost, průjem