Chléb náš vezdejší

Vydáno:

Chléb je pro nás odpradávna potravinou na prvním místě. V minulosti bylo pečení chleba nejen technologickým procesem, ale hlavně rituálem, ke kterému se dnes mnoho domácností vrací, neboť sdružuje rodinu.

Chléb náš vezdejší
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Chléb v dnešní podobě je starý zhruba dva tisíce let. O jeho prospěšnosti je psáno již v Bibli. V raných civilizacích byl chléb pečený z bílé mouky považován za symbol bohatství a vysokého společenského postavení. Ovšem pro náš organismus je mnohem prospěšnější chléb celozrnný pro vysoký obsah vlákniny.
V pekárnách a obchodech nabízejí tolik druhů pečiva, že je těžké se v nich orientovat. Zákazník si může vybrat pečivo trvanlivé, jemné, čerstvé, balené nebo z polotovaru. Další dělení je podle tvaru - veka, bochník nebo formovaný chléb.
Také záleží na tom, čím