Grilování je pojem, který je zejména českým srdcím velice blízký. Alespoň jednou za rok si takto připravené pokrmy dopřeje téměř každý z nás. S šéfkuchařem a grillmasterem Davidem Izákem jsme si povídali na téma možných hitů letošního léta, jaké jsou nejčastější chyby při grilování i co měl rád ve školní jídelně.
Grilování je zdravé, pokud grilujete správně...
Nikola
Findová,
spolupracovnice redakce Řízení školy
Umí Češi grilovat?
Dnes už mohu odpovědět, že Češi grilovat umí. Samozřejmě se pořád najdou tací, kteří si najdou kus železa, pod kterým rozdělají oheň a na tom si opečou buřty nebo naložené maso. To jsou ale už jen výjimky. Dnes už se opravdu hodně lidí snaží grilovat dobře a myslím, že jim to jde.
Jaké jsou nejčastější chyby, se kterými se na vašich kurzech nebo i obecně setkáváte?
Většinou je to teplota. Lidé se často bojí, že mají moc rozpálený gril, ztlumí ho a tím to pokazí. S každou surovinou je potřeba pracovat. Každá vyžaduje jinou teplotu. Pokud použiju 250 stupňů, což je ideální teplota pro steak, na bramboru, tak tu bramboru spálím. Nelze to bagatelizovat, ale většinou se lidé bojí vysoké teploty. Většinou, když se mě někdo ptá, proč mu nejdou steaky, je to proto, že se bojí moc rozpálit gril. Často se ale naopak také děje, že lidé jídlo přepalují. Tvrdí mi, že postupují stejně jako já, ale to jejich se spálí. Na to jim, obvykle řeknu, že i když u mě občas zahlédnou nějaký prošlehnutý plamínek, ještě to neznamená, že mi to hoří.
Čím to, že „páni grilu“ jsou obvykle muži?
Pořád je to taková „divná“ mužská záležitost. „Divná“ říkám proto, protože ten chlap si to obvykle nechá všechno připravit od ženy. Manželka zakmitá, dodá mu maso a vše ostatní, ale on je nakonec ten „král“ grilování. K tomu většinou manželky dodávají, že jsou zároveň i ty, které to potom celé uklidí. To jsou situace, kdy chlap opravdu zaboduje jen ugrilováním masa a předáním ho na talíř. Dají se ale nalézt i ti, kteří vezmou grilování celé na sebe, a je jich čím dál tím víc. Zrovna dnes tu byl pán, který povídal: „Já normálně nevařím, ale gril, to je moje. Když je venku hezky, řeknu ženě, ať nevaří, protože já griluju.“
Říkáte, že gri