Grilování je zdravé, pokud grilujete správně...

Vydáno: 23 minut čtení

Grilování je pojem, který je zejména českým srdcím velice blízký. Alespoň jednou za rok si takto připravené pokrmy dopřeje téměř každý z nás. S šéfkuchařem a grillmasterem Davidem Izákem jsme si povídali na téma možných hitů letošního léta, jaké jsou nejčastější chyby při grilování i co měl rád ve školní jídelně.

 
Grilování je zdravé, pokud grilujete správně...
Nikola
Findová,
spolupracovnice redakce Řízení školy
Umí Češi grilovat?
Dnes už mohu odpovědět, že Češi grilovat umí. Samozřejmě se pořád najdou tací, kteří si najdou kus železa, pod kterým rozdělají oheň a na tom si opečou buřty nebo naložené maso. To jsou ale už jen výjimky. Dnes už se opravdu hodně lidí snaží grilovat dobře a myslím, že jim to jde.
Jaké jsou nejčastější chyby, se kterými se na vašich kurzech nebo i obecně setkáváte?
Většinou je to teplota. Lidé se často bojí, že mají moc rozpálený gril, ztlumí ho a tím to pokazí. S každou surovinou je potřeba pracovat. Každá vyžaduje jinou teplotu. Pokud použiju 250 stupňů, což je ideální teplota pro steak, na bramboru, tak tu bramboru spálím. Nelze to bagatelizovat, ale většinou se lidé bojí vysoké teploty. Většinou, když se mě někdo ptá, proč mu nejdou steaky, je to proto, že se bojí moc rozpálit gril. Často se ale naopak také děje, že lidé jídlo přepalují. Tvrdí mi, že postupují stejně jako já, ale to jejich se spálí. Na to jim, obvykle řeknu, že i když u mě občas zahlédnou nějaký prošlehnutý plamínek, ještě to neznamená, že mi to hoří.
Čím to, že „páni grilu“ jsou obvykle muži?
Pořád je to taková „divná“ mužská záležitost. „Divná“ říkám proto, protože ten chlap si to obvykle nechá všechno připravit od ženy. Manželka zakmitá, dodá mu maso a vše ostatní, ale on je nakonec ten „král“ grilování. K tomu většinou manželky dodávají, že jsou zároveň i ty, které to potom celé uklidí. To jsou situace, kdy chlap opravdu zaboduje jen ugrilováním masa a předáním ho na talíř. Dají se ale nalézt i ti, kteří vezmou grilování celé na sebe, a je jich čím dál tím víc. Zrovna dnes tu byl pán, který povídal: „Já normálně nevařím, ale gril, to je moje. Když je venku hezky, řeknu ženě, ať nevaří, protože já griluju.“
Říkáte, že gri

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Dietní stravování
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Hospodaření s FKSP od 1. 1. 2024

Poradna

Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Hygiena
Výpověď
FKSP
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Doplňková činnost