Proč zařadit houby do našeho jídelníčku? Houby jsou vhodné nejen jako zdroj výživy, ale obsahují také řadu látek, které slouží jako prevence mnoha civilizačních i infekčních chorob (působí například proti nádorovým onemocněním, cukrovce, kardiovaskulárním nemocem, virovým onemocněním), zvyšují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. V houbách najdeme vitamíny (provitamín A, vitamín B), minerály (draslík, vápník, hořčík a železo), vlákninu, bílkoviny.
Houbové kulinaření
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Houby jsou nejen zdravé a chutné, ale vzhledem k malému množství sacharidů a tuku a naopak vysokému obsahu vody jsou také velice dietní. Při správném výběru hub a vhodné tepelné úpravě si můžeme pochutnat na houbách připravených mnoha způsoby.
Kuřecí kapsa s houbami
Ingredience:
Kuřecí prsa, sádlo, máslo, olej, sůl, pepř, cibule, pórek, bylinky (například tymián, yzop, celerová nať, petržel, pažitka), čerstvé houby, vajíčka, slanina, hotová jíška nebo mouka.
Příprava:
Kuřecí prsa necháme nejprve uležet. Lehce je naklepeme a pokládáme je neosolená do kastrolu. Prokládáme je bylinkami (celerová nať, yzop, tymián) a na plátky nakrájenou cibulí. Bylinky můžeme použít i sušené, ale výraznější chuť a vůni dodají masu bylinky v podobě čerstvých snítek. S tymiánem je potřeba zacházet opatrně, je hodně aromatický. Naložené maso zalijeme olejem a necháme uležet v lednici několik hodin nebo do druhého dne.