Houbové kulinaření

Vydáno: 12 minut čtení

Proč zařadit houby do našeho jídelníčku? Houby jsou vhodné nejen jako zdroj výživy, ale obsahují také řadu látek, které slouží jako prevence mnoha civilizačních i infekčních chorob (působí například proti nádorovým onemocněním, cukrovce, kardiovaskulárním nemocem, virovým onemocněním), zvyšují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. V houbách najdeme vitamíny (provitamín A, vitamín B), minerály (draslík, vápník, hořčík a železo), vlákninu, bílkoviny.

Houbové kulinaření
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Houby jsou nejen zdravé a chutné, ale vzhledem k malému množství sacharidů a tuku a naopak vysokému obsahu vody jsou také velice dietní. Při správném výběru hub a vhodné tepelné úpravě si můžeme pochutnat na houbách připravených mnoha způsoby.
Kuřecí kapsa s houbami
Ingredience:
Kuřecí prsa, sádlo, máslo, olej, sůl, pepř, cibule, pórek, bylinky (například tymián, yzop, celerová nať, petržel, pažitka), čerstvé houby, vajíčka, slanina, hotová jíška nebo mouka.
Příprava:
Kuřecí prsa necháme nejprve uležet. Lehce je naklepeme a pokládáme je neosolená do kastrolu. Prokládáme je bylinkami (celerová nať, yzop, tymián) a na plátky nakrájenou cibulí. Bylinky můžeme použít i sušené, ale výraznější chuť a vůni dodají masu bylinky v podobě čerstvých snítek. S tymiánem je potřeba zacházet opatrně, je hodně aromatický. Naložené maso zalijeme olejem a necháme uležet v lednici několik hodin nebo do druhého dne.

Související dokumenty

Pracovní situace

Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Tematická zpráva ČŠI 2017
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
Provoz školních jídelen od 14. října 2020

Poradna

Odpis zboží ze skladu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Hygiena
Výpověď
FKSP
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna