Děti milují vše sladké. Sladká chuť vyvolává v těle příjemné pocity, ale bohužel také velmi rychlou závislost. Spolu se škroby patří cukry k hlavním látkám, které dodávají tělu energii. Cukry se štěpí na glukózu, která slouží jako palivo pro svaly, orgány i jednotlivé buňky. Energii z cukru získáme sice rychle, ale také ji rychle ztratíme, což vede k únavě a ospalosti. Náš organismus sice potřebuje sacharidy, ale nepotřebuje je získávat z bílého řepného nebo třtinového cukru.
V přírodě se cukr v čisté formě nevyskytuje. Lidský organismus je schopen štěpit pouze některé sacharidy, mezi ně však bílý cukr nepatří. Cukr se rozštěpí a dostane do cév během pěti minut od okamžiku, kdy ho smíme. Stoupne nám glykémie a do krve se vyplaví inzulin, který vpouští monosacharidy do buněk. Přebývající inzulin se projevuje jako pocit hladu, nervozity, neklidu, objeví se studený pot, může dojít až k bezvědomí.Pokud hladina cukru v těle často a prudce kolísá, může to vést až k poškození srdce, mozku a ledvin. Nadbytek cukru vede i k cukrovce, řídnutí kostí, křečím. Pro ženy po čtyřicítce je cukr vysloveně nebezpečný. Jak si s tím poradit? Nejideálnějším řešením je pokusit se konzumaci sladkostí co nejvíce omezit, případně bílý cukr zdravě nahradit.
Několik rad od nutričních odborníků:
naučte děti pít neslazené nápoje, nejlépe čistou vodu
nebo neslazený čaj
neku