Jak a čím osladit dětem jídlo?

Vydáno: 7 minut čtení

Děti milují vše sladké. Sladká chuť vyvolává v těle příjemné pocity, ale bohužel také velmi rychlou závislost. Spolu se škroby patří cukry k hlavním látkám, které dodávají tělu energii. Cukry se štěpí na glukózu, která slouží jako palivo pro svaly, orgány i jednotlivé buňky. Energii z cukru získáme sice rychle, ale také ji rychle ztratíme, což vede k únavě a ospalosti. Náš organismus sice potřebuje sacharidy, ale nepotřebuje je získávat z bílého řepného nebo třtinového cukru.

V přírodě se cukr v čisté formě nevyskytuje. Lidský organismus je schopen štěpit pouze některé sacharidy, mezi ně však bílý cukr nepatří. Cukr se rozštěpí a dostane do cév během pěti minut od okamžiku, kdy ho smíme. Stoupne nám glykémie a do krve se vyplaví inzulin, který vpouští monosacharidy do buněk. Přebývající inzulin se projevuje jako pocit hladu, nervozity, neklidu, objeví se studený pot, může dojít až k bezvědomí.Pokud hladina cukru v těle často a prudce kolísá, může to vést až k poškození srdce, mozku a ledvin. Nadbytek cukru vede i k cukrovce, řídnutí kostí, křečím. Pro ženy po čtyřicítce je cukr vysloveně nebezpečný. Jak si s tím poradit? Nejideálnějším řešením je pokusit se konzumaci sladkostí co nejvíce omezit, případně bílý cukr zdravě nahradit.

Několik rad od nutričních odborníků:

naučte děti pít neslazené nápoje, nejlépe čistou vodu
nebo neslazený čaj
neku

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Poskytování dietního stravování v MŠ
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Novela vyhlášky o školním stravování
Hospodaření s FKSP od 1. 1. 2024

Poradna

Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Hygiena
Výpověď
FKSP
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Doplňková činnost