Jak rybu nakoupit a na co si dát pozor

Vydáno:

Ryby patří k nejstarším potravinám a jsou vedle savců a ptáků třetím nejvýznamnějším zdrojem masa. První zmínky o rybolovu pocházejí již z mladší doby kamenné. První záznamy o odchovu ryb v akvakulturních farmách pocházejí z pátého století před naším letopočtem z Číny, na území dnešní České republiky se datuje od roku 1115.

Jak rybu nakoupit a na co si dát pozor
Tomáš
Potůček
Vedoucí oddělení kvality ve společnosti Bidfood Czech Republic, Pracuje v potravinářství více než 20 let absolvent VŠCHT v Praze obor Technologie potravin
Podle statistik činí průměrná roční spotřeba ryb v ČR cca 6 kg, z toho cca 1,5 kg připadá na ryby sladkovodní. I když spotřeba čerstvých ryb roste v posledních letech na úkor ryb hluboce zmrazených, stále je poptávka po zmrazených rybách přibližně dvakrát až třikrát vyšší.
Jak se dělí ryby na trhu?
Ryby se dělí podle několika kritérií, tím nejčastějším je dělení na ryby mořské a sladkovodní.
Dále se ryby dělí podle způsobu produ