Kvalitní školní stravovací služby na finský způsob

Vydáno:
Kvalitní školní stravovací služby na finský způsob
Susanna
Bäckman,
konzultantka a inovátorka vzdělávání, členka dozorčí rady International School of Prague
Obědy zdarma od roku 1943
Finsko bylo první zemí na světě, která zavedla školní stravování zdarma. Navzdory tomu, že země procházela obdobím války a chudoby, byl v roce 1943 vydán ambiciózní zákon, který požadoval, aby děti ve všech školách dostávaly jídlo zdarma. Školní oběd bez poplatku byl chápán jako důležitý faktor napomáhající tomu, aby byly všechny děti dobře živené. Zpočátku byly podávány zejména polévky, kaše a řídké kašovité pokrmy. Postupně získala školní jídla na pestrosti a vyvinula se do své současné podoby. Dnes ve Finsku považujeme školní stravování za nedílnou součást vzdělávání poskytovaného dětem. Studenti se podílejí na činnosti školní jídelny a rozhodování o ní. Taktéž se napříč školními předměty učí vařit, stejně jako se učí o vlivu jídla na zdraví člověka, na životní prostředí, ekonomiku a kulturu.
Podnikla jsem cestu do města Tampere, abych zjistila, jak fungují moderní školní stravovací služby a jaká opatření se uplatňují, aby byla zajištěna kvalita pokrmů, které školy nabízejí, a vytváření nových jídel.