Nastal čas "babího léta", který se velmi výrazně projevuje v přírodě. Dozrávají plody nejrůznějších druhů ovoce, zvěř si připravuje zásoby na zimu, stěhovaví ptáci se chystají na odlet do teplých krajin, stromy se začínají oblékat do pestrých podzimních barev. Zářijové období s sebou také přináší chladnější dny a je třeba se chránit proti nachlazení. Využijme lesní plody, které dozrály během léta a jež obsahují velké množství vitamínů a dalších důležitých prvků pro naše zdraví, a vytvořme si výborné pokrmy a nápoje.
Ovocná inspirace z lesa
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Tvarohové knedlíky s malinami
Ingredience:
250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce nebo 2 žloutky, 240 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, špetka soli, lesní ovoce (maliny, ostružiny nebo borůvky, ale může být i mix lesního ovoce), máslo, moučkový cukr, tvrdý tvaroh, zakysaná smetana
Příprava:
Nejprve si utřeme cukr s máslem, pak přidáme tvaroh, vejce, mouku, sůl a olej a zpracujeme na vále těsto. Rozkrojíme napůl a z každé části vyválíme plát. Vyválené těsto nakrájíme na čtverce a do každého zabalíme ovoce. Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody, oddělíme ode dna a po vyplutí knedlíků na hladinu vaříme ještě asi 3-5 minut. Knedlíky poléváme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem smíchaným s nas