Pestrá paleta křupavých salátů

Vydáno:

Salátovou zeleninu vnímáme spíše jako doplněk stravy, bez lákavé chuti. To je ovšem veliká škoda, protože salátové listy jsou velmi chutné, příjemně aromatické, a navíc bohaté na zdraví prospěšné látky, které jsou jako stvořené pro udržení štíhlé linie. Jejich nabídka je tak pestrá, že si je můžete dopřávat po celý rok. Již staří Řekové a Římané si cenili listů pro jejich léčivé schopnosti, a dokonce podle nich přinášely štěstí.

Pestrá paleta křupavých salátů
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Obecně jsou listy salátů převážně tvořeny vodou, proto obsahují jen málo kalorií. Zato jsou plné vitamínů (C, provitamín A, E, B), minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód), vlákniny a kyseliny listové. To ovšem závisí na ročním období a čerstvosti salátu.
Z hlediska vlivu na zdraví nám saláty prospívají:
-
posilují imunitní systém;
-