Protože těchto surovin máme díkybohu dostatek, rozdělíme si povídání pěkně na dvě části, abych vás nezahltila hned ze začátku roku. :)
Přirozeně bezlepkové obiloviny
Eliška
Červeňová
kuchařka
Proč jíst bezlepkově?
Tím nejčastějším a také nejlogičtějším důvodem je autoimunitní nemoc zvaná celiakie. Pro takto nemocné lidi je nezbytná bezlepková dieta. Každý rok stoupá počet těchto pacientů, kteří musí velmi pečlivě vybírat, z čeho budou pokrmy připravovat a následně konzumovat. Pokud k tomu nemáme zdravotní důvody, můžeme si malou změnou jídelníček alespoň zpestřit.
Potraviny bez lepku lze rozdělit do dvou skupin, a to na potraviny
bezlepkové
a
přirozeně bezlepkové
. V dnešním článku se zaměříme na
přirozeně bezlepkové obilovin
y, jako jsou jáhly, amarant a quinoa.JÁHLY (loupané proso)
Jsou velmi stará obilovina, která byla základem stravy našich předků, dokonce mnohem dříve, než se objevila pšenice nebo žito.
Proso má příliš tvrdou a nestravitelnou slupku, proto se vždy zrníčka loupou na hladké jáhly:
-
jsou výborně stravitelné, výživné a velmi chutné