• Oblíbené
  • Poznámka

Recepty plné nápadů

Vydáno: 14 minut čtení

Recepty plné nápadů jsou tu opět pro vás. Věřím, že vám chutná jídla udělají stejnou radost, jako nám.

Recepty plné nápadů
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Těsto kynuté na rohlíky, housky, dalamánky
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, malá lžička cukru, 5 dkg tuku, 1 vejce, 3 dkg droždí, 125 ml mléka, 1 dkg soli
Zaděláme tuhé těsto, které necháme vykynout. Pak vyválíme kulaté dalamánky a pleteme z dlouhých copánků pletýnky nebo housky. Upletené pečivo necháme ještě vykynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a solí nebo kmínem a solí. Rohlíky vytvoříme, když z těsta nakrájíme dlouhé trojúhelníky, ty potřeme tukem a od štíhlejšího konce svinujeme v rohlík.
Hovězí pečeně na hořčici
60 dkg zadního hovězího, 1 větší cibule, 10 dkg slaniny, špetka pepře, sůl, lžička hořčice, 1 lžička mouky
Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme a zpěníme na ní cibuli. Na cibuli vložíme maso a opečeme po všech stranách. Podlijeme a dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zamícháme, podlijeme a lijeme na nakrájené maso, aby nebylo suché. Jako přílohu podáváme rýži nebo těstoviny.
Holandský řízek
500 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, 200 g strouhaného sýra, 150 ml mléka, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 4 malé lžičky plnotučné hořčice, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka na obalování, olej na smažení
Maso osolíme, opepříme, smícháme s v

Sdílení dokumentu

Poznámka k dokumentu