RECEPTY
I-----------------------------------------------------------------------------I I Zeleninové lívanečky I I-----------------------------------------------------------------------------I I Potravina norma pro dospělé I I-----------------------------------------------------------------------------I I kapusta mražená 380 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I cibule 200 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I zelenina, mrkev 470 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I květák mražený 500 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I mouka hrubá 500 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I mléko 20 ml I I-----------------------------------------------------------------------------I I sýr Eidam 250 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I vejce 2 ks I I-----------------------------------------------------------------------------I I máslo 100 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I olej 200 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I sůl I I-----------------------------------------------------------------------------I Školní jídelna T. G. Masaryka, Moravské Budějovice
Technologický postup:
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a podusíme na másle s drobně nakrájenou cibulkou. Z mléka, mouky, žloutků, soli připravíme těstíčko, přidáme do něj jemně rozsekanou dušenou zeleninu a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Upečené lívanečky při podávání sypeme strouhaným sýrem.
Příloha: bramborová kaše.
I-----------------------------------------------------------------------------I I Letní balkánský salát s kuřecím masem I I-----------------------------------------------------------------------------I I Potravina norma pro dospělé I I-----------------------------------------------------------------------------I I kuřecí prsa 1 000 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I olej 200 ml I I-----------------------------------------------------------------------------I I balkánský sýr 1 000 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I cibule 130 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I sušená rajčata naložená v olivovém oleji s bazalkou 150 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I červená kapie 200 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I slovenská paprika 200 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I dýňové semínko 100 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I francouzský dressing 75 ml I I-----------------------------------------------------------------------------I I sůl, pepř dle chuti I I-----------------------------------------------------------------------------I I olivy krájené 100 g I I-----------------------------------------------------------------------------I I česnek dle chuti I I-----------------------------------------------------------------------------I I bagetka 2 ks I I-----------------------------------------------------------------------------I Zařízení školního stravování Aš, Dlouhá 2618 Aš
Technologický postup:
Balkánský sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené papriky na proužky, pokrájená sušená rajčata, cibulku na proužky, olivy, dýňové semínko, česnek a okořeníme. Vmícháme dressing.
Salát podáváme s grilovaným kuřecím řízkem a bagetkami.
KAŽDÝ RECEPT JE NA 10 PORCÍ.
Převzato z KUCHAŘKY „NAŠICH KUCHAŘEK“, která vznikla v rámci projektu UMBESA (realizace trvalé udržitelnosti ve stravovacích zařízeních se zvláštním zohledněním regionálních, sezónních, biologických potravin a čerstvě připravovaných jídel).