Stravování dětí v mateřské škole - 8. část

Vydáno: 16 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole - 8. část
Od zrníček ke chlebu
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Veršovaná maňásková pohádka Kuřátko a obilí
Děti seznámíme s klasickou veršovanou pohádkou F. Hrubína Kuřátko a obilí, kterou jim zahrajeme pomocí maňásků nebo loutek nebo zarecitujeme s pomocí obrázků. Pro pochopení a upevnění textu je vhodné pohádku opakovat vícekrát (například několikrát v průběhu jednoho týdne), ideálně různými formami (zmíněné obrázky, maňásci, loutky
...
). Děti tak lépe pochopí hlavní myšlenku příběhu a postupně začnou intenzivněji a hlouběji vnímat obsah pohádky, který ale samozřejmě s nimi rozebereme vhodnými otázkami souvisejícími s textem a obrázky z pohádky, například:
Co se kuřátku přihodilo?
Kde zabloudilo?
Koho se ptalo kuřátko na cestu?
Co bylo na poli?
Co je to oves, ječmen, pšenice a žito?
Kdo poradil kuřátku cestu domů?
Koho má kuřátko pozdravovat ve stodole?
Odkud se vzala ve stodole zrna a zrníčka?
Ja

Související dokumenty

Pracovní situace

Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Dítě se zlomenou rukou v MŠ
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Přijetí dítěte do MŠ
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba v MŠ
Vzdělávání předškoláků mimo MŠ
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Stravování české školní inspekce
Školení hygienického minima
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Akce v mateřské škole přes noc
Hygiena

Články

Stravování dětí v mateřské škole - 7. část
Stravování dětí v mateřské škole - 6. část
Stravování dětí v mateřské škole - 4. Část Hody, hody doprovody...
Stravování dětí v mateřské škole - 5. část: Bylinky na naší zahradě a v přírodě
Stravování dětí v mateřské škole - 3. část
Stravování dětí v mateřské škole - 1. část: Okurka nevyroste v supermarketu
Stravování dětí v mateřské škole - 2. část: Tohle já nejím!