Tradiční velikonoční pokrmy

Vydáno: 9 minut čtení

Velikonoce patří mezi naše nejvýznamnější a nejkrásnější svátky. S velikonočními tradicemi, kam patří rovněž malování a zdobené kraslic, pletení pomlázek, koledování apod., souvisí také stolování. Pojďme si tedy přiblížit pokrmy, které by na našem velikonočním stole neměly chybět, a to i takové, které jsou již možná pozapomenuty.

Tradiční velikonoční pokrmy
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Velikonoční beránek
Ingredience:
5 vajec, 200 g másla, 250 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce mléka, citronová kůra, rozinky, kandované ovoce, oříšky, mandle, čokoláda, máslo a krupice na vymazání a vysypání formy
Příprava:
Připravíme si mísu, do které vložíme žloutky, změklé máslo a cukr a vše vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připravené pěny postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme mléko.

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy