Sýry jsou nezastupitelnou součástí našeho jídelníčku již od pradávna. Nejstarší zmínky pocházejí už ze starého Egypta. Jejich výhoda je dána vlastnostmi hlavní suroviny, ze které se vyrábějí, tedy mléka. Sýrů existuje mnoho druhů a dělí se do různých kategorií. Pojďme si tedy společně vytvořit základní přehled, aby nás při výběru toho správného nic nezaskočilo.
V kousku sýru najdeš sílu
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Význam sýrů pro lidský organismus:
-
jsou nepostradatelným zdrojem plnohodnotných bílkovin
-
tuk obsažený v sýrech je dobře stravitelný a pomáhá zásobovat tělo vitamíny A, D a E
-
nejdůležitějším stopovým prvkem, který je v sýrech obsažen, je vápník, ten působí příznivě na kosti, reguluje srdeční rytmus, přispívá ke zdraví kůže a je prevencí osteoporózy
-
dále jsou dobrým zdrojem zinku, jódu, draslíku a selenu
-
sýry jsou bohaté na laktózu, což je mléčný cukr
-
jsou výborným zdrojem probiotický