Vaříme ze zvěřiny - 10. část

Vydáno: 13 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 10. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Srnčí kýta s hráškem
Ingredience:
Srnčí kýta, pepř, sůl, cibule, špek, celer, olej, sádlo, sterilovaný hrášek, smetana, jíška.
Příprava:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně opepříme. Plátky masa proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, proužky celeru a proužky špeku. Necháme 12 hodin v chladu uležet.
Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji a sádle. Podléváme vodou nebo vývarem, přidáme kousky celeru a sterilovaný hrášek. Když je maso měkké, celer vyjmeme a maso s hráškem zjemníme smetanou a zahustíme jíškou. Necháme krátkou chvíli povařit.
Doporučené přílohy:
Jako příloha se výborně hodí rýže a brusinky, ale vhodné jsou i brambory připravené na různé způsoby.
Pytlákova roláda s nivou a špenátem
Ingredience:

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování

Poradna

Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Stravenkový paušál
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Zbytkové obědy ve školní jídelně

Články

Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Vaříme ze zvěřiny - 7. část
Vaříme ze zvěřiny - 8. část