V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 10. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Srnčí kýta s hráškem
Ingredience:
Srnčí kýta, pepř, sůl, cibule, špek, celer, olej, sádlo, sterilovaný hrášek, smetana, jíška.
Příprava:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně opepříme. Plátky masa proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, proužky celeru a proužky špeku. Necháme 12 hodin v chladu uležet.
Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji a sádle. Podléváme vodou nebo vývarem, přidáme kousky celeru a sterilovaný hrášek. Když je maso měkké, celer vyjmeme a maso s hráškem zjemníme smetanou a zahustíme jíškou. Necháme krátkou chvíli povařit.
Doporučené přílohy:
Jako příloha se výborně hodí rýže a brusinky, ale vhodné jsou i brambory připravené na různé způsoby.
Pytlákova roláda s nivou a špenátem
Ingredience: