V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 11. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Jelení steak po lovecku
Ingredience:
Jelení na svíčkovou nebo hřbet, cibule, česnek, mletý pepř, bazalka, tymián, majoránka, sůl, olej, ocet.
Příprava:
Připravíme si jelení maso, které nakrájíme na plátky. Utřeme česnek, najemno nakrájíme cibuli, přidáme sůl, bylinky, pepř, ocet a olej a vše důkladně promícháme v hlubší míse. Plátky jeleního masa vložíme do mísy a nechám marinovat v lednici. Marinujeme minimálně 24 hodin, ale lépe je marinovat 2-3 dny. Před grilováním vyndáme maso z lednice dříve, aby získalo pokojovou teplotu. Poté grilujeme z každé strany cca 3 minuty.
Doporučené přílohy:
Velmi dobře se hodí opékané brambory, šťouchané brambory, mohou být i vařené brambory, hranolky, americké brambory, krokety - ideálně s dobře ochuceným dipem. Nic nezkazíme ani chutným pečivem. Vzhled, vůni i chuť zpestříme zeleninovou oblohou nebo zeleninovým