Vaříme ze zvěřiny - 11. část

Vydáno: 12 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 11. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Jelení steak po lovecku
Ingredience:
Jelení na svíčkovou nebo hřbet, cibule, česnek, mletý pepř, bazalka, tymián, majoránka, sůl, olej, ocet.
Příprava:
Připravíme si jelení maso, které nakrájíme na plátky. Utřeme česnek, najemno nakrájíme cibuli, přidáme sůl, bylinky, pepř, ocet a olej a vše důkladně promícháme v hlubší míse. Plátky jeleního masa vložíme do mísy a nechám marinovat v lednici. Marinujeme minimálně 24 hodin, ale lépe je marinovat 2-3 dny. Před grilováním vyndáme maso z lednice dříve, aby získalo pokojovou teplotu. Poté grilujeme z každé strany cca 3 minuty.
Doporučené přílohy:
Velmi dobře se hodí opékané brambory, šťouchané brambory, mohou být i vařené brambory, hranolky, americké brambory, krokety - ideálně s dobře ochuceným dipem. Nic nezkazíme ani chutným pečivem. Vzhled, vůni i chuť zpestříme zeleninovou oblohou nebo zeleninovým

Související dokumenty

Pracovní situace

Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny

Poradna

Odpis zboží ze skladu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Hygiena
Výpověď
FKSP
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna

Články

Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Vaříme ze zvěřiny - 8. část
Vaříme ze zvěřiny - 7. část