V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 12. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Srnčí steaky se švestkovou omáčkou
Ingredience:
1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru (nejlépe hnědého třtinového), 250 ml červeného vína, 250 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 200 g švestkových povidel, sůl, srnčí maso, barevný pepř, čerstvý nebo sušený tymián.
Příprava švestkové omáčky:
Nejprve si připravíme švestkovou omáčku. Najemno nakrájíme cibuli a osmahneme ji na olivovém oleji dozlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem a necháme jej trochu odpařit. Poté přilijeme vývar, sójovou omáčku a přidáme povidla. Za stálého míchání vaříme asi 12 minut. Na závěr švestkovou omáčku rozmixujeme ručním tyčovým mixérem a dochutíme solí.
Příprava jeleních steaků:
Srnčí kýtu (popřípadě panenku nebo hřbet) nakrájíme na silnější plátky, nenaklepáváme, ale