V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Lovecké právo se smetanou
Ingredience:
daňčí okruží - játra, srdce, plíce, ledvinky, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, celý pepř, nové koření, sůl, ocet, bílé víno, slanina, jíška, máslo nebo sádlo, smetana
Příprava:
Okruží důkladně a několikrát opláchneme vodou, abychom se zbavili barvy. Játra oddělíme od plic, z vnitřností stáhneme tenkou blanku. Vnitřnosti dáme vařit společně se solí a do vody přidáme nakrájenou zelenin