Vaříme ze zvěřiny - 5. část

Vydáno: 11 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecké ragú na bylinkách
Ingredience:
bažantí prsa, srnčí játra, daňčí ledvinky, pepř, sůl, drcený kmín, cibule, olivový olej, sádlo, pórek, paprika, celer, dobromysl, šalvěj, tymián, bažantí vývar, jíška
Příprava:
Maso, játra a ledvinky nakrájíme na nudličky a mírně opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, snítkami celeru, dobromyslu, šalvěje, tymiánu a zakapeme olivovým olejem. Necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté směs vyjmeme, cibuli a bylinky odstraníme. Nakrájíme nadrobno čerstvou cibuli, necháme na sádle zpěnit a vložíme směs masa a vnitřností. Osolíme, přidáme drcený kmín, podle chuti pepř, dále na kolečka nakrájený pórek a nakrájenou papriku. Dusíme ve vlastní šťávě, po změknutí přidáme bažantí vývar a znovu

Související dokumenty

Pracovní situace

Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování