V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecké ragú na bylinkách
Ingredience:
bažantí prsa, srnčí játra, daňčí ledvinky, pepř, sůl, drcený kmín, cibule, olivový olej, sádlo, pórek, paprika, celer, dobromysl, šalvěj, tymián, bažantí vývar, jíška
Příprava:
Maso, játra a ledvinky nakrájíme na nudličky a mírně opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, snítkami celeru, dobromyslu, šalvěje, tymiánu a zakapeme olivovým olejem. Necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté směs vyjmeme, cibuli a bylinky odstraníme. Nakrájíme nadrobno čerstvou cibuli, necháme na sádle zpěnit a vložíme směs masa a vnitřností. Osolíme, přidáme drcený kmín, podle chuti pepř, dále na kolečka nakrájený pórek a nakrájenou papriku. Dusíme ve vlastní šťávě, po změknutí přidáme bažantí vývar a znovu