V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Kančí plátky s hermelínem
Ingredience:
Kančí kýty nebo hřbet, sůl, pepř, mrkev, celerová nať, cibule, špek, olej, sádlo, hermelín, šunková klobása s nivou, bylinky, jíška.
Příprava:
Kýtu (nebo hřbet) nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně osolíme a opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, celerovou natí, cibulí a bylinkami (nejlépe se hodí yzop nebo tymián), vše zakapeme olejem a necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté zvěřinu vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji s trochou sádla. Podléváme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Hotovou zvěřinu vyjmeme z kastrolu a na horké plátky položíme hermelín, který jsme podélně rozřízli. Pro ozdobu i chuť položíme na hermelín ještě kolečko/a pikantní klobásy. Doplníme zeleninovou (nakládanou nebo čerstvou) oblohou, přidat můžeme rovněž čerstvé bylinky.
Přílohy: