Vaříme ze zvěřiny - 8. část

Vydáno: 10 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 8. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecká směs z bažanta
Ingredience:
bažantí prsa, sůl, grilovací koření, žampiony, olej, sýr niva, smetana, brusinky, brambory
Příprava:
Prsa z bažanta nakrájíme na nudličky, lehce posypeme grilovacím kořením, promícháme a zakapeme olejem. Podle chuti můžeme dát místo grilovacího koření například kari koření nebo koření na čínu. Směs necháme 1-2 dny v chladu uležet, aby maso nasáklo kořením. Před přípravou si rozpálíme na pánvi olej a naložené maso na něm zprudka krátce orestujeme, poté malou chvíli dusíme. Přidáme žampiony a dusíme do měkka. Můžeme mírně osolit, ale s ro

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy