V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vaříme ze zvěřiny - 9. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Zajíc načerno
Ingredience:
Zaječí stehna, mořská sůl, mletý pepř, drcený tymián, rozmarýn, kořenová zelenina (mrkev, celer a řapíkatý celer), cibule, přepuštěné máslo, červené víno, švestková povidla, kuřecí vývar, strouhaný perník.
Příprava:
Zaječí stehna důkladně omyjeme, poté osolíme a opepříme. Vložíme je do kastrolu, přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, zakryjeme a necháme cca 12 hodin odležet. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpustíme máslo, vložíme stehna a z obou stran opečeme, pak vyndáme stranou. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer a osmahneme. Když zelenina změkne, přidáme cibuli a dozlatova orestujeme. Te