Vaříme ze zvěřiny - 9. část

Vydáno: 10 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 9. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Zajíc načerno
Ingredience:
Zaječí stehna, mořská sůl, mletý pepř, drcený tymián, rozmarýn, kořenová zelenina (mrkev, celer a řapíkatý celer), cibule, přepuštěné máslo, červené víno, švestková povidla, kuřecí vývar, strouhaný perník.
Příprava:
Zaječí stehna důkladně omyjeme, poté osolíme a opepříme. Vložíme je do kastrolu, přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, zakryjeme a necháme cca 12 hodin odležet. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpustíme máslo, vložíme stehna a z obou stran opečeme, pak vyndáme stranou. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer a osmahneme. Když zelenina změkne, přidáme cibuli a dozlatova orestujeme. Te

Související dokumenty

Pracovní situace

Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování