Vnitřní řád školní jídelny - obsah a vlastnosti interního předpisu

Vydáno: 13 minut čtení

Cílem článku je shrnout povinné obsahové náležitosti vnitřního řádu školní jídelny, popsat doporučené charakteristiky vnitřního řádu a usnadnit sestavení vnitřního řádu pomocí check listu. Pokud se některé informace vztahují na školní jídelny pouze některého zřizovatele, je tato skutečnost uvedena.

Vnitřní řád školní jídelny - obsah a vlastnosti interního předpisu
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
Prověření obsahu vnitřního řádu, komunikace s adresáty vnitřního řádu
Jako impuls k prověření obsahu vnitřního řádu školní jídelny, výdejny nebo vývařovny (dále jen „školní jídelny“) z úhlu pohledu jeho úplnosti a správnosti a z hlediska vlastního používání pravidel vnitřního řádu poslouží
-
novela vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, která je účinná od 1. 2. 2023 a která pro školní jídelny zřízené státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí zvyšuje horní hranici finančních limitů,
-
zjištění České školní inspekce (dále jen „ČŠI“) uvedená ve výroční zprávě ČŠI reflektující školní rok 2021/20221).
Ve výroční zprávě věnované školnímu roku 2021/2022 ČŠI uvádí:
Povinnost vydat vnitřní řád školského zařízení vyplývá z § 30 školského zákona. Podmínky pro poskytování školního stravování byly ve většině kontrolovaných školských zařízení stanoveny ve vnitřních řádech. V devíti zařízeních bylo ovšem zjištěno, že vnitřní řád nebyl vůbec vydán, ve 25 případech nebyly stanovené podmínky uváděné ve vnitřním řádu v souladu s právními předpisy. V 10 případech nebyli s vnitřním řádem prokazatelným způsobem seznámeni strávníci a v 11 případech nebyli zákonní zástupci nezletilých dětí a žáků o jeho vydání a obsahu informováni.
2)
Vlastnosti vnitřního řádu
Vnitřní řád školní jídelny má vykazovat vlastnosti, které zajistí, že bude jasně a logicky předávat svým

Související dokumenty

Pracovní situace

Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Hygiena potravin a legislativa
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
Tematická zpráva ČŠI 2017
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Novela vyhlášky o školním stravování
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe

Poradna

Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

107/2005 Sb. o školním stravování