Jak by asi vypadal náš jídelníček bez rozmanitých druhů zeleniny pěstované u nás i v cizině? Zelenina se stala významnou součástí naší výživy. Zeleninu u nás pěstovali již staří Slované. Dokázala nahradit maso, jehož byl často nedostatek, a objevovala se především na jídelníčku chudších vrstev obyvatelstva. Díky novým metodám pěstování a zlepšování transportu jsou dnes různé druhy zeleniny k dostání téměř nezávisle na sezóně i u nás. Mezi nejznámější druhy patří cuketa, lilek, artyčok nebo topinambur.
Zelenina
Eliška
Červeňová,
kuchařka
CUKETA
Neboli tykev obecná je potravinou široce rozšířenou a oblíbenou. Tykví je hned několik druhů a mnoho odrůd, patří mezi ně i patizon.
Sama cuketa obsahuje hlavně vodu, vlákninu a bohatou skladbu minerálních látek, zejména draslík, vitamíny C, B, E, betakaroten a kyselinu listovou.
Cuketa dále:
-
odstraňuje ochablost střev a zácpu;
-
prospívá diabetikům, obézním, žlučníkářům, pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně;
-
napomáhá při odvodnění organismu;
-
nachází bohaté uplatnění v dietní kuchyni;
-
oblíbenou se stala u vegetariánů a veganů;
-
mladé a křehké plody jsou za syrova skvělé do salátů, výborně chutnají v kombinaci s rajčaty, paprikou, okurkou a čerstvými bylinkami;
-
jsou také vhodné k jakékoli tepelné úpravě, smažení v těstíčku, zapékání s masem či zeleninou;
-
dá se plnit nádivkou nebo zapékat se sýrem;
-
dají se z ní připravovat pomazánky, polévky nebo omáčky;
-
též je možné ji nakládat nebo zavařovat;
-
za kulinářskou lahůdku se považují oranžové a žluté květy - dají se jíst syrové nebo zapékat s jemnou náplní.
TOPINAMBUR
Topinambury lidé znali jako zeleninu a využívali je už od pradávna. U nás se můžeme setkat s označením židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky.
Pěstují se pro hlízy podobné bramborám, mají však odlišnou, nasládlou chuť.
Hlavní význam topinamburů spočívá ve vysokém obsahu inulinu - škrobu, který snižuje hladinu krevního cukru, proto se hodí zejména pro diabetiky.
Topinambury:
-
pomáhají snižovat cholesterol v krvi, regulují krevní tlak, zlepšují činnost trávicí soustavy, chrání játra a ledviny;
-
mají antistresové a detoxikační účinky;
-
obsahují vlákninu, minerální látky jako draslík, fosfor, hořčík, železo, křemík a zinek;
-
jsou vhodnou volbou pro redukční diety, protože se po jejich konzumaci brzy dostaví pocit sytosti;
-
pomáhají udržovat střeva v dobrém stavu, chrání před zácpou;
-
doporučují se i lidem s astmatem a chorobami dýchacích cest;
-
z hlíz se připravují teplá i studená jídla;
-
po očištění je namočíme do mírně okyselené vody, aby nezčernaly;
-
mohou se vařit, dusit, opékat, zapékat, připravovat z nich placky či kaši, dusit se zeleninou, smažit nebo i do salátů;
-
při přípravě je dobré pamatovat na jejich nasládlou a oříškovou chuť;
-
zajímavá je i příprava tenkých plátků ve fritovacím hrnci jako smažené lupínky.
ARTYČOK
Artyčok je v našich krajinách poměrně exotickou zeleninou, spíše ji budeme znát z dovolené ve Středomoří, a to je veliká škoda.
Jedná se o zajímavě vypadající keřík, dorůstající kolem jednoho metru. Konzumují se pupence, které se sklízejí ručně, než rozkvetou, protože potom hořknou. Podle barvy pupenců se pěstují bílé, zelené nebo fialové. Největším producentem této vynikající zeleniny je Kalifornie.
Artyčok:
-
pupeny artyčoku jsou nabité vitamíny B, C, provitamínem A;
-
jsou dobrým zdrojem kyseliny listové a draslíku;
-
patří k nejlepším jaterním a žlučníkovým přírodním medikamentům;
-
má antioxidační účinky;
-
zmírňuje nežádoucí účinky antibiotik;
-
snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi;
-
pravidelná konzumace zlepšuje kožní ekzémy;
-
je podpůrným prostředkem při zažívání, nadýmání, nevolnosti nebo při pomalém trávení;
-
též se tato zelenina považuje za výborné přírodní afrodiziakum
-
kvalitní artyčok je na stisk pevný;
-
artyčoky konzumujeme syrové jako salát, můžeme je různě nakládat, dusit, vařit, grilovat, smažit či péct.
LILEK
Také známý jako baklažán. K nám přišel pravděpodobně z Indie, řadí se mezi lilkovitou zeleninu, podobně jako rajčata, brambory nebo papriky. Ideálně velké plody jsou 5 až 8 cm velké, s lesklou hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem. Většinou mají temně fialovou barvu, můžeme se ale také setkat s plody pruhovanými, bílými či žlutými. Pozor na příliš tvrdé plody, nejsou zralé. Naopak moc rozměklé jsou přezrálé a bývají hořké.
Lilek:
-
plody obsahují velké množství vitamínů B, C, provitamín A, hořčík, fosfor, vápník, železo, mangan a bor;
-
lilek patří mezi stravu šetřící, dietetickou, vhodnou pro nemocné a rekonvalescenty;
-
má příznivý účinek na ledviny a močové ústrojí;
-
pomáhá snižovat hladinu cholesterolu;
-
od pátého měsíce věku ho můžeme podávat dětem, nevyvolává u nich alergie;
-
je vhodný do salátů, tepelná úprava dušením, smažením, zapečený, přidáváme do pomazánek nebo nádivek.
RECEPTY
Špagety s lilkem a artyčoky
Ve velké pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidáme česnek, citrónovou šťávu a lilek nakrájený na kostky. Opečeme. Přidáme drcená rajčata a ochutíme solí, pepřem a cukrem. Dusíme cca 15 min. Opatrně vmícháme srdíčka artyčoků a lehce povaříme.
Špagety uvaříme "na na skus", necháme okapat a vmícháme do připravené omáčky. Podáváme s lístky čerstvé bazalky.
Cuketová polévka s opečeným lilkem
Cibuli nakrájíme nadrobno, cukety i se slupkou na tenká kolečka. Olivový olej rozehřejeme ve velkém hrnci, přidáme máslo a cibuli a opékáme cca pět minut. Přidáme cuketu, oregano, pepř a sůl. Za stálého máchání opékáme dalších deset minut.
Zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu a povaříme půl hodiny. Těsně před koncem vaření promixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Podle chuti dosolíme. Lilek nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřáté pánvi s olivovým olejem, lehce osolíme a vkládáme do polévky těsně před podáváním.
Topinambur s rajčaty
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáváme na kostky nakrájené topinambury, bazalku, osolíme, opepříme, podlijeme lehce vývarem a podusíme. Pak přidáme drcená rajčata v poměru 1: 1 s topinambury a vše dusíme asi dvacet minut. Dochutíme a podáváme jako vynikající přílohu k masu
Zapečená cuketa
Mladé cukety opláchneme vodou, podélně je rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a opékáme. Poté přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Po orestování vmícháme do předem uvařených a rozšťouchaných brambor, přidáme čerstvé bylinky a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směsí naplníme připravené cukety a dáme zapéct se sýrem cca na deset minut.