Aktivní škola – Podpora pohybových aktivit dětí a žáků

Metodické doporučení s názvem Aktivní škola, které bylopůvodně zaměřeno na podporu pohybových aktivit žáků v základních a středních školách, bylo rozšířeno o zcela novou kapitolu. Tato kapitola se specificky zaměřuje na podporu pohybových aktivitu dětí v mateřských školách. Tento krok reagujerostoucí zájem o vzdělávání mladších dětí, který je v posledních letech stále více v popředí zájmu odborné veřejnosti i rodičůPovinné předškolní vzdělávání, které bylo zavedeno jako součást vzdělávacího systému, nabízípříležitost pro systematický rozvoja podporu pohybových aktivit již od útlého věku

Nová kapitola metodického doporučení se snaží reagovat na potřebu integrovat pohybové aktivity do každodenního života dětí v mateřských školách. Vzhledem k tomu, že děti v tomto věku procházejí klíčovými fázemi fyzického a motorického vývoje, je důležité, aby měly dostatek příležitostí k pohybu. Pohybové aktivity nejenže podporují fyzický rozvoj, ale také přispívají k rozvoji kognitivních schopností, sociálních dovedností emocionální stability. Tato kapitola proto přináší konkrétní inspirace a návody, jak tuto klíčovou oblast efektivně rozvíjet.

Jedním z hlavních cílů nové kapitoly je poskytnout pedagogům v mateřských školách praktické nástroje a přístupy, které mohou využít při plánování a realizaci pohybových aktivit. Kapitola obsahuje podrobné návody na různé druhy aktivit, které jsou přizpůsobeny věku a schopnostem dětí. Tyto aktivity jsou navrženy tak, aby byly zábavné a motivující, což je klíčové pro udržení zájmu dětí a jejich aktivní zapojení. Důraz je kladen na to, aby aktivity byly variabilní a umožňovaly dětem rozvíjet různé pohybové dovednosti, jako je rovnováha, koordinace, síla a vytrvalost.
 

Metodické doporučení si můžete přečíst ve formátu elektronické publikace nebo si ho stáhnout jako pdf

Zdroj: https://csicr.cz/cz/Aktuality/AKTIVNI-SKOLA-%E2%80%93-Podpora-pohybovych-aktivit-deti-a