450/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 21. července 2004
o označování výživové hodnoty potravin
Změna: 330/2009 Sb.
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č.
110/1997 Sb.,
o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000
Sb. a
zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):
§ 1
(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem
Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování
výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných
do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro
zařízení společného stravování.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje
na
a) balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis2),
b) doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní
předpis3),
c) potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje
zvláštní právní předpis4).
§ 2
Pro účely této vyhlášky se
rozumějí:
a) značením výživové hodnoty - veškeré údaje uváděné
na
obalu udávající
1. energetickou hodnotu,
2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky,
vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální
látky, uvedené v příloze, vyskytující
se v potravině ve významných množstvích;
významným množstvím se rozumí hodnota
vitaminů a minerálních látek vyšší
než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g
nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom
balení či jednotlivé porci potraviny.
Doporučené denní dávky vitaminů a
minerálních látek jsou stanoveny v
příloze,
b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákoně5),
c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině - celkový obsah
dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,256),
d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován
člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů),
e) cukry - všechny v potravině přítomné monosacharidy a
disacharidy bez polyolů,
f) tuky - celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez
dvojné vazby,
h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny
s
jednou dvojnou cis- vazbou,
i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny
se
dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené
cis,cis-methylenovou
skupinou,
j) vlákninou - polysacharidy s třemi nebo více monomerními
jednotkami, které nejsou tráveny ani
vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející
do skupin
1. jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující
v přijímané potravě,
2. jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních
surovin fyzikálními, enzymatickými
nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný
fyziologický účinek prokázaný obecně
uznávanými vědeckými poznatky, nebo
3. jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický
účinek prokázaný obecně uznávanými
vědeckými poznatky,
k) průměrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje
množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního
období, spotřebitelské
zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání
aktuální
hodnoty.
§ 3
Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin
uvedených v § 2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé
skupiny těchto
živin nebo jsou jejich složkami.
§ 4
(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím
těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:
a) sacharidy, s výjimkou polyolů 17 kJ = 4 kcal
b) polyoly 10 kJ = 2,4 kcal
c) bílkoviny 17 kJ = 4 kcal
d) tuky (triacylglyceroly) 37 kJ = 9 kcal
e) alkohol 29 kJ = 7 kcal
f) organické kyseliny 13 kJ = 3 kcal
g) vláknina 8 kJ = 2 kcal
h) erythritol 0 kJ = 0 kcal.
(2) Přepočítací koeficient pro salatrimy, jimiž se rozumí tuky se
sníženým obsahem energie řazené mezi potraviny nového typu, se stanoví pro 1
gram látky takto:
salatrimy 25 kJ - 6 kcal.
§ 5
Uvádění výživové hodnoty je ve stanovených případech uloženo
zákonem7) . Jestliže je při označování potraviny uváděné
do oběhu, při předkládání a nabídce této potraviny nebo v reklamě, s výjimkou
obecně zaměřené reklamní akce, uvedeno výživové tvrzení, pak je uvádění
výživové hodnoty povinné.
§ 6
(1) Pokud se označuje výživová hodnota, musí se údaje
uvádět podle skupiny 1 nebo skupiny 2, a to v tomto pořadí:
a) skupina 1
1. energetická hodnota,
2. obsah bílkovin, sacharidů a tuků,
b) skupina 2
1. energetická hodnota,
2. obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných
kyselin, vlákniny a sodíku.
(2) Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné
kyseliny, vlákninu nebo sodík, musí se údaje uvádět podle ustanovení skupiny 2.
V ostatních případech se označování výživové hodnoty řídí podle skupiny
1.
(3) Označování výživové hodnoty může zahrnovat také
následující látky:
a) škrob,
b) polyoly,
c) mononenasycené (monoenové) mastné kyseliny,
d) polynenasycené (polyenové) mastné kyseliny,
e) cholesterol,
f) minerální látky a vitaminy uvedené v příloze, přítomné v potravině
ve významném množství [§ 2 písm. a) bod 2].
(4) Pokud se uvádí výživové tvrzení, je uvedení látek nebo jejich
složek, které náleží do některé skupiny živin podle odstavců 1 a 3, povinné.
Pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových), mononenasycených
(monoenových) mastných kyselin a cholesterolu, musí být rovněž udán obsah
nasycených mastných kyselin.
§ 7
(1) Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob,
následují tyto údaje bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v tomto
uspořádání a v těchto jednotkách:
sacharidy g z nich: a) cukry g b) polyoly g c) škrob g.
(2) Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných
kyselin a hodnota cholesterolu, musí tyto údaje následovat bezprostředně po
údaji o obsahu celkových tuků v tomto uspořádání:
tuk g z něho: a) nasycené mastné kyseliny g b) mononenasycené mastné kyseliny g c) polynenasycené mastné kyseliny g d) cholesterol mg.
§ 8
(1) Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin nebo
jejich složek musí být vyjádřeny číselně. Přitom se použijí tyto
jednotky:
a) energetická hodnota - kJ i kcal b) bílkoviny - g c) sacharidy - g d) tuk - g e) vláknina - g f) sodík - g g) cholesterol - mg h) vitaminy a minerály - mg nebo jednotky uvedené v příloze.
(2) Údaje musí být uvedeny pro 100 g nebo pro 100 ml potraviny. Tyto
údaje mohou být též vztaženy na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno,
nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení. Údaje o
vitaminech a minerálních látkách musí být též vyjádřeny v procentech doporučené
denní dávky, uvedené v příloze. U vitaminů a minerálních látek se jejich
množství v potravině označuje na obalu jen v případě, že toto množství
převyšuje hodnotu 15 % celkové doporučené denní dávky. Údaje o procentech
doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek mohou být provedeny i
graficky.
(3) Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, v jakém
je uváděna do oběhu nebo, pokud je to vhodné, na potravinu připravenou ke
spotřebě podle návodu výrobce. Návod musí být připojen k výrobku a musí
obsahovat podrobné pokyny pro tuto přípravu.
§ 9
Hodnoty uvedené v § 7 a 8 musí být uvedeny jako
průměrné, založené na výsledcích:
a) analýz výrobce potraviny,
b) výpočtu známých nebo aktuálních průměrných hodnot použitých složek
potraviny,
c) výpočtu s použitím obecně uznávaných údajů nebo vědeckých
poznatků.
§ 10
(1) Údaje podle této vyhlášky musí být na obale určeném pro
spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabulce s přiřazenými číselnými
hodnotami. Kde to prostor na obale nedovoluje, uvádějí se informace v lineární
formě. Tisk těchto údajů musí být proveden čitelně a nesmazatelně a musí být
umístěn na dobře viditelném místě, nesmí se dodatečně přelepovat, měnit či
zakrývat.
(2) Údaje musí být uvedeny v českém jazyce. Toto ustanovení
nevylučuje uvedení údajů též ve více jazycích.
§ 11
Zrušuje se vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění
výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém
ovlivnění zdraví.
Ministr:
MUDr. Kubinyi, Ph.D. v. r.
Příl.
Doporučené denní dávky (DDD) vitamínů a
minerálních látek
+-----------------------------------+-----------------------------+ | Vitamin nebo minerální látka | Doporučená denní dávka | +-----------------------------------+-----------------------------+ | Vitamín A | 800 mikrog | | Thiamin (vitamin B1) | 1,1 mg | | Riboflavin (vitamin B2) | 1,4 mg | | Vitamín B6 | 1,4 mg | | Vitamín B12 | 2,5 mikrog | | Kyselina pantothenová | 6 mg | | Vitamín C | 80 mg | | Vitamín D | 5 mikrog | | Vitamín E | 12 mg | | Vitamin K | 75 mikrog | | Biotin | 50 mikrog | | Kyselina listová | 200 mikrog | | Niacin | 16 mg | | Draslík | 2000 mg | | Fosfor | 700 mg | | Fluoridy | 3,5 mg | | Hořčík | 375 mg | | Chloridy | 800 mg | | Chrom | 40 mikrog | | Jód | 150 mikrog | | Mangan | 2 mg | | Měď | 1 mg | | Molybden | 50 mikrog | | Selen | 55 mikrog | | Vápník | 800 mg | | Zinek | 10 mg | | Železo | 14 mg | +-----------------------------------+-----------------------------+
Vybraná ustanovení novel
Čl. II vyhlášky č. 330/2009 Sb.
Přechodné ustanovení
Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu
s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze
uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012.
1) Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním
označování potravin.
Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003,
kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním
označování potravin.
Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou
se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování
potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní
faktory pro energetickou hodnotu a definice.
2) Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní
nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č.
241/1998 Sb. a vyhlášky č. 465/2000 Sb.
3) Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na
doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky.
4) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro
zvláštní výživu.
5) § 2 písm. w) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a
tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve
znění zákona č. 306/2000 Sb.
6) ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky. Obecné
pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla.
7) § 6 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., ve znění
zákona č. 306/2000 Sb.