Školní stravování
Jsme základní škola, která vaří denně cca 800 obědů. Ve vnitřním řádu školní jídelny je stanoveno, že nevyzvednuté obědy v daný den jsou přednostně na konci stravovací doby nabídnuty jako přídavek žákům, kteří mají zájem. Dále je v řádu stanoveno, že pokud nejsou vydány nevyzvednuté obědy žákům z důvodu jejich nezájmu, je možno prodat oběd či jeho část formou zbytkového obědu za sníženou cenu. Také platí, že zbytkový oběd si nemůže koupit zaměstnanec ani žák, pokud v daný den nemá zaplacen svůj oběd. V rámci kontrolní činnosti nám bylo sděleno, že škola nesmí žádný „zbytkový“ oběd prodat, ale musí dané jídlo dát do odpadu. Jaký je správný postup, který odpovídá platné legislativě?
- Článek
Připravili jsme pro naše strávníky týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě v podobě představení cizí kuchyně. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.
- Článek
V Kutné Hoře se v srpnu po 20 letech setkali vedoucí školních jídelen z regionu. Do městské knihovny je pozvalo Centrum podpory vzdělávání Kutnohorsko (CPV), které zde usiluje o rozvoj škol, včetně nepedagogické podpory.
- Článek
Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu přijde vhod svatomartinské hodování, které bývalo v dřívějších dobách nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. Ke svatomartinské huse patří také výborné víno a svatomartinské rohlíčky, tak si nechme chutnat.
- Článek
AHOJ PODZIME! Těším se na ty houby na kmíně. A taky na ten svěží větřík, asi už budu potřebovat svetřík. Na tu pestrou paletu, kde lístky tančí za letu. A na to krásné útulno, když je venku pošmourno. Chladné měsíce roku jsou tady. Čas zvolnit, zpomalit a podpořit se hlavně zevnitř. Způsobů, jak to udělat, abychom se i se změnou sezóny cítili stále dobře a příjemně, je hned několik. Kromě pohybu, dostatečného času na odpočinek a spánek, pobytu v přírodě i s těmi, které máme rádi, a dělání toho, co nás baví, je to mimo jiné i strava.
- Článek
Má student pedagogické školy nárok v době konání své povinné praxe ve škole na dotovanou stravu?
Peněžitý příspěvek na stravování (stravenkový paušál)
- Článek
Navazujeme na předchozí čísla Speciálu pro školní jídelny, kde jsme vám nabídli informace týkající se dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje - úvodník, kompilaci dotazníkového šetření, první, druhou a třetí skupinu otázek.
Má student pedagogické školy nárok v době konání své povinné praxe ve škole na dotovanou stravu?
- Článek
Změny za období duben 2024 PhDr. Mgr. Monika Puškinová Ph.D. specialista na školskou legislativu;www.monikapuskinova.cz Informace MŠMT Zdroj: www.msmt.cz, www.edu.cz Plán podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách a...
- Článek
Je tomu pár měsíců zpět, co proběhl 6. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd., tedy kulinářská soutěž pro školní jídelny "Nejlepší kuchařka/kuchař roku 2023 ve společném stravování". Soutěž měla ukázat možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, měla odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat ke zdravému trendovému vaření. Zda byla očekávání naplněna, nechť posoudí jednotliví aktéři - soutěžící, organizátoři, mentoři, odborná i laická veřejnost.
- Článek
Zdravá 5 vyhlásila další ročník kuchařské soutěže pro školáky, vyhlásila na podporu udržitelnosti. Děti budou připravovat snídaně, svačiny a sendviče s ohledem na efektivní využití surovin bez plýtvání. Týmy se skládají ze tříčlenných skupin, každý tým pod vedením pedagoga. Děti budou soupeřit o účast ve velkém finále, které se bude konat 24. května v Praze, kde se bude soutěžit o zajímavé věcné ceny a zážitky.
- Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
- Článek
Blíží se sezóna dozrávání jahod, a to je příležitost připravit si různé pečené i nepečené dobroty z nich. Dříve, než se do přípravy rozmanitých jahodových pokrmů děti s paními učitelkami pustí, mohou se v rámci různých činností zapojit do pěstování tohoto ovoce a zároveň mají možnost pozorovat vývoj rostliny od období brzkého jara přes květenství až k dozrávajícím plodům. Do pěstování jahod a souvisejících činností se mohou zapojit také rodiče, což umocní prožitek dětí.
- Článek
Navazujeme na předchozí čísla Speciálu pro školní jídelny, kde jsme vám nabídli informace týkající se dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje - úvodník, kompilaci dotazníkového šetření, první a druhou skupinu otázek.
- Článek
Barvy jsou všude kolem nás, neovlivňují jenom naši psychiku, ale dávají nám i určité informace o našem okolí. Zrak je nezastupitelná funkce, která ovlivňuje naše chování, jednání nebo například prožívání. Skrze zrak dokážeme identifikovat potravu a vyhodnotit její texturu, barvu, původ nebo třeba vhodnost. Výběr a hodnocení potravin zrakem můžeme nazvat také senzorickou analýzou. Již dříve se naši předci v okolí orientovali právě skrze barevnost.
- Článek
Článek seznamuje s využitím špenátu, konkrétně s metodou jeho tepelné úpravy v kulinářství. Příprava špenátu nachází uplatnění i v kurzech vaření na základních školách. Z didaktických důvodů jsme v článku záměrně použili fotografie dokumentující důležité kroky při přípravě omáčky. Při přípravě je třeba postupovat systematicky, aby se něco nezkazilo. Nesmíme vynechat ani ten nejmenší detail.
- Článek
Připravila jsem si pro vás pokračování povídání o přirozeně bezlepkových obilovinách. V minulém článku jsem psala o jáhlech, amarantu a quinoe. Tentokrát se zaměříme na rýži, kukuřici a čirok.
- Článek
Platový tarif zpravidla tvoří největší část platu zaměstnance. Rozhodujícím pro jeho správné určení je správné zařazení zaměstnance do platové třídy. V tomto článku popíšu, jak postupovat při zařazení zaměstnance do platové třídy.
- Článek
Změny za období únor 2024 PhDr. Mgr. Monika Puškinová Ph.D. specialista na školskou legislativu;www.monikapuskinova.cz Sbírka zákonů Zdroj: www.mvcr.cz Vyhláška č. 11/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb.,...