Výsledky testů kvality
- Článek
Některé u nás prodávané rýže jsou plné pesticidů, včetně těch zakázaných. V některých jsou produkty plísní a arsen. Naprostá většina je ale čistá, bez chemických látek. Nejlepší laboratoře v zemi na VŠCHT v Praze a tým prof. Jany Hajšlové a prof. Vladimíra Kocourka provedly pro A DOST! nezávislé testy 38 u nás prodávaných druhů rýže. Testovaná rýže byla rozdělená na dvě skupiny - první skupinou byla rýže bílá, loupaná (15 vzorků). Druhou potom rýže natural, neloupaná, barevná a také rýže parboiled.
- Článek
V nejlepších laboratořích v zemi na VŠCHT v Praze jsme nechali tým prof. Jany Hajšlové a prof. Vladimíra Kocourka otestovat celkem 14 druhů hranolek z restaurací i rychlých občerstvení. Zajímalo nás, kolik např. obsahují škodlivého akrylamidu, který vzniká při vysokých teplotách (tedy i při smažení) v potravinách s vysokým obsahem sacharidů. Tato látka je podezřelá z karcinogenních účinků.
- Článek
VÝSLEDKY TESTŮ KVALITY Olivový olej Tým prof. Jany Hajšlové a prof. Vladimíra Kocourka na VŠCHT v Praze otestoval celkem 24 extra panenských olivových olejů. Extra panenský olivový olej by...
- Článek
Ve Státním veterinárním ústavu v Praze jsme otestovali celkem 9 druhů ryb označených jako losos. Z testovaných 9 vzorků bylo 6 lososů pravých a 3 lososi gorbuša. Pravý losos je losos obecný (atlantský), losos gorbuša ve skutečnosti pravý losos není, je to pouze lososovitá ryba. Většina u nás prodávaných lososů pochází z rybích farem v Norsku. Všichni lososi splnili hygienické limity, co se týče přítomnosti škodlivých látek. Také hmotnost přesně odpovídala údaji uvedenému na etiketě.
- Článek
Mouka Nejlepší laboratoře v zemi Vysoké školy chemicko-technologické v Praze objevily v u nás prodávaných moukách škodlivé toxické produkty plísní a zbytky škodlivých pesticidů, včetně jednoho, jehož používaní je...
- Článek
V laboratořích Státního veterinárního ústavu jsme nechali otestovat 12 druhů u nás prodávaných másel. Výsledky ukázaly, že kvalita másel je dnes vyšší, než byla před rokem 1989. Bohužel v některých výrobcích bylo prokázáno stopové množství DDT – toxické látky, která se používala k hubení hmyzu. Dnes je u nás již tato látka zakázána. DDT je nebezpečné, protože se hromadí v tkáních a narušuje hormonální systém. Přítomnost DDT však není vinou výrobců, může jít o zbytky této látky v půdě, kde se krávy pasou. Dobrou zprávou je, že se v testovaných máslech nenacházely nadlimitní hodnoty polychlorovaných bifenylů (PCB) – další nebezpečné látky, kterou byly za minulého režimu potraviny kontaminovány.
- Článek
Dnes vám přinášíme další výsledky laboratorních testů balených vod. Nejlepší odborníci v zemi zjišťovali v 31 druzích minerálních, pitných, pramenitých a kojeneckých balených vod přítomnost pesticidů, dusitanů, dusičnanů a dalších cizorodých látek.
- Článek
Mleté maso Jak kvalitní, či nekvalitní jsou u nás prodávaná mletá masa? Obsahují nebezpečné bakterie? V laboratořích Státního veterinárního ústavu bylo pro pořad A DOST! otestováno 12 druhů mletého...
- Článek
Některé u nás prodávané citrusy jsou plné zbytků škodlivých pesticidů, které v některých případech překračují maximální povolené limity, a neměly by se tedy vůbec prodávat. Tým prof. Hajšlové a prof. Koucourka z VŠCHT v Praze pro pořad A DOST! otestoval 43 různých druhů citrusů - zvlášť kůru a zvlášť dužinu. A také se zaměřil na to, kolik je v citrusech prospěšného vitamínu C. Všechny BIO citrusy byly bez pesticidů.
- Článek
Ztužené rostlinné tuky Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze tým prof. Hajšlové a prof. Kocourka otestoval pro A DOST! 12 různých druhů rostlinných tuků určených na pečení a smažení....
- Článek
KEČUPY U nás prodávané kečupy se zásadně liší kvalitou, obsahem rajčat a cenou. Některé obsahují méně rajčat, než výrobce tvrdí na obale. V nejlepších laboratořích v zemi na VŠCHT...
- Článek
Chlazená kuřata V laboratořích Státního veterinárního ústavu v Praze bylo pro pořad A DOST! na Stream.cz otestováno 9 druhů u nás prodávaných chlazených zadních kuřecích čtvrtek, původem z České...
- Článek
ŠUNKOVÉ SALÁMY Víte, že podle vyhlášky stačí, aby v kolečku šunkového salámu bylo něco málo přes polovinu masa? Tedy že téměř celá druhá půlka může obsahovat různá zahušťovadla, modifikovaný...
- Článek
VEJCE V nejlepších laboratořích v zemi jsme nechali otestovat celkem 22 druhů vajec různých velikostí a z různých chovů, původem z Česka, Polska a Lotyšska. Týmy prof. Hajšlové, doc....
- Článek
V nejlepších laboratořích v zemi na VŠCHT podrobil tým prof. Jany Hajšlové nezávislým testům celkem 18 u nás prodávaných ochucených vod s citrusovými příchutěmi a jednu s příchutí angreštu pro pořad A DOST! na Stream.cz. Kolik kostek cukru obsahuje jedna láhev? Jak jsou na tom ochucené vody s pesticidy?
- Článek
ROZINKY Další testovanou komoditou byly rozinky. Testovalo se celkem 10 druhů a z testů vyplynulo, že ne vždy je to nejdražší také to nejlepší. Sledoval se výskyt toxických a...
- Článek
DATLE, FÍKY U nás prodávané datle a fíky (celkem 27 druhů) otestoval v nejlepších laboratořích v zemi tým prof. Hajšlové a prof. Kocourka z VŠCHT pro pořad A DOST!...
- Článek
CEREÁLNÍ TYČINKY Cereální nebo müsli tyčinky - jsou opravdu tak zdravé? Zhubneme po nich a obsahují, či neobsahují škodlivé látky, třeba z palmového oleje? Odpověď najdete v následujícím testu....
- Článek
CHLÉB Je to základní potravina pro většinu lidí, a proto byl podroben testům v laboratoři VŠCHT v Praze. Tým profesorky Hajšlové a docentky Panovské otestoval celkem 13 druhů chlebů...
- Článek
Víte, z čeho se doopravdy vyrábějí některé špekáčky prodávané v našich obchodech? Ne? Tak to se budete asi divit. Podívejte se, kterým špekáčkům se určitě vyhnout, co do nich výrobci melou a které lžou na obale o tom, kolik v nich je masa. A samozřejmě se také dozvíte, které dopadly nejlépe, a doporučíme vám je k táboráku. Na první pohled to totiž v obchodě nepoznáme, a navíc se bohužel opět ukázalo, že neplatí ani to, že ty nekvalitní jsou levné a ty kvalitní drahé.