Recepty

  • Článek
Připravili jsme pro naše strávníky týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě v podobě představení cizí kuchyně. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu přijde vhod svatomartinské hodování, které bývalo v dřívějších dobách nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. Ke svatomartinské huse patří také výborné víno a svatomartinské rohlíčky, tak si nechme chutnat.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
Obecně je známo, že přírodní zdroje je nejlepší využívat na jaře, kdy je příroda v plné síle. Přestože je tu však podzim, příroda kolem nás má stále co nabídnout. V podzimním čase už to, co nalezneme, nemusí být tolik bohaté na živiny, přesto z ní můžeme čerpat. A využívat přírodních zdrojů můžeme dokonce i v zimě - při správně zvoleném způsobu konzervace a uchování jednotlivých darů lesa. Pomohou se zdravotními neduhy nebo jako prevence případného onemocnění.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
Polévky bývají v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Už babičky nás učily, že polévka je grunt. Pokud ale polévku doplníme krutony, opečeným toustem nebo zahustíme bramborami, může se stát i hlavním chodem nebo večeří. Polévky zajišťují pravidelný přísun tekutin. Bývají lehce stravitelné, zejména pro děti, rekonvalescenty a osoby trpící nechutenstvím. Mají různou výživovou hodnotu, záleží na tom, z čeho a jak je připravíme.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
AHOJ PODZIME! Těším se na ty houby na kmíně. A taky na ten svěží větřík, asi už budu potřebovat svetřík. Na tu pestrou paletu, kde lístky tančí za letu. A na to krásné útulno, když je venku pošmourno. Chladné měsíce roku jsou tady. Čas zvolnit, zpomalit a podpořit se hlavně zevnitř. Způsobů, jak to udělat, abychom se i se změnou sezóny cítili stále dobře a příjemně, je hned několik. Kromě pohybu, dostatečného času na odpočinek a spánek, pobytu v přírodě i s těmi, které máme rádi, a dělání toho, co nás baví, je to mimo jiné i strava.
Vydáno: 22. 10. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 20. 08. 2024
  • Článek
Proč zařadit houby do našeho jídelníčku? Houby jsou vhodné nejen jako zdroj výživy, ale obsahují také řadu látek, které slouží jako prevence mnoha civilizačních i infekčních chorob (působí například proti nádorovým onemocněním, cukrovce, kardiovaskulárním nemocem, virovým onemocněním), zvyšují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. V houbách najdeme vitamíny (provitamín A, vitamín B), minerály (draslík, vápník, hořčík a železo), vlákninu, bílkoviny.
Vydáno: 20. 08. 2024
  • Článek
Přibývá dětí, ale i dospělých, kteří mají problémy s konzumací živočišného mléka ať už z důvodu nesnášenlivosti, nebo alergie na nějakou z jeho složek. Je tedy potřeba mléko v jídelníčku nahradit. Možností máme hned několik. V dnešní době nemusíme nutně chodit do specializovaných obchodů, základní sortiment nabízí už supermarkety. Stačí si vyzkoušet oblíbenou značku a pak najít ideální příchuť. Pokud nám záleží na kvalitě a čerstvosti, můžeme si takový rostlinný nápoj připravit i sami. A o tom bude dnešní článek.
Vydáno: 20. 08. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 11. 06. 2024
  • Článek
Blíží se sezóna dozrávání jahod, a to je příležitost připravit si různé pečené i nepečené dobroty z nich. Dříve, než se do přípravy rozmanitých jahodových pokrmů děti s paními učitelkami pustí, mohou se v rámci různých činností zapojit do pěstování tohoto ovoce a zároveň mají možnost pozorovat vývoj rostliny od období brzkého jara přes květenství až k dozrávajícím plodům. Do pěstování jahod a souvisejích činností se mohou zapojit také rodiče, což umocní prožitek dětí.
Vydáno: 21. 05. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 23. 04. 2024
  • Článek
Blíží se sezóna dozrávání jahod, a to je příležitost připravit si různé pečené i nepečené dobroty z nich. Dříve, než se do přípravy rozmanitých jahodových pokrmů děti s paními učitelkami pustí, mohou se v rámci různých činností zapojit do pěstování tohoto ovoce a zároveň mají možnost pozorovat vývoj rostliny od období brzkého jara přes květenství až k dozrávajícím plodům. Do pěstování jahod a souvisejících činností se mohou zapojit také rodiče, což umocní prožitek dětí.
Vydáno: 23. 04. 2024
  • Článek
Svatomartinské hody přicházejí a k nim neodmyslitelně patří mladé víno a pečená husa. V tomto období bývá v nabídce mnoha restaurací celé menu nebo alespoň pečínka. My si povíme, kde a jak husu pořídit, skladovat a zpracovat. Též vám pro inspiraci nabídnu recepty na sváteční stůl.
Vydáno: 24. 10. 2023
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 24. 10. 2023
  • Článek
Vánoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a jsou oslavou narození Ježíše Krista. Slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. V Česku je však za nejvýznamnější den Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti. Naši předkové mu přikládali zvláštní význam, a proto se udržovalo mnoho tradičních rituálů a zvyklostí, které měly zajistit nejen zdraví a štěstí všech členů rodiny, ale i hospodářský užitek, například bohatou úrodu. Pojďme společně nahlédnout do dob minulých a ponořme se na chvíli do oslav Vánoc dle zvyklostí našich předků.
Vydáno: 24. 10. 2023
  • Článek
Zimní jablečná polévka Spolková země Horní Rakousko I-------------------------------------I--------------------------------------I I Potravina I norma pro dospělé I I-------------------------------------I--------------------------------------I I sladkokyselá jablka I 8 ks I I-------------------------------------I--------------------------------------I I brambory I 2 ks I...
Vydáno: 24. 10. 2023
  • Článek
Nadrobno nakrájíme mrkev, celer, kousek cukety a červenou cibulku. Vše pět minut restujeme na másle. Potom přidáme krájená rajčata v konzervě, kukuřici, pokrájenou listovou petržel a pažitku. Směs lehce podlijeme...
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
Nastal čas "babího léta", který se velmi výrazně projevuje v přírodě. Dozrávají plody nejrůznějších druhů ovoce, zvěř si připravuje zásoby na zimu, stěhovaví ptáci se chystají na odlet do teplých krajin, stromy se začínají oblékat do pestrých podzimních barev. Zářijové období s sebou také přináší chladnější dny a je třeba se chránit proti nachlazení. Využijme lesní plody, které dozrály během léta a jež obsahují velké množství vitamínů a dalších důležitých prvků pro naše zdraví, a vytvořme si výborné pokrmy a nápoje.
Vydáno: 22. 08. 2023