Recepty
Článek představuje postup tepelného ošetření zeleniny rodu Brassica. Jedná se o dušení kedluben v rostlinném oleji. Příprava typického postního bezmasého pokrmu je velmi jednoduchá, nevyžaduje speciální znalosti v oblasti kulinářského umění. Doporučuji ...
Vydáno: 17. 2. 20252 minuty čtení
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu ...
Vydáno: 17. 2. 202515 minut čtení
Slunce nabírá na síle, dny se prodlužují a příroda se pomalu probouzí z hlubokého zimního spánku. Stejně jako první jarní kvítky prorážejí chladnou půdu, i v nás se probouzí nová energie, chuť tvořit a objevovat.
Vydáno: 17. 2. 202527 minut čtení
Tentokrát jsme si pro rozhovor zajeli na Prahu 6 do MŠ Parléřova. Tam již pátým rokem pracuje jako hlavní kuchařka sympatická Ilona Tylichová. Naplňuje ji práce s dětmi a nebojí se výzev. Proto ji vyloženě nadchla možnost zařazení její školní jídelny do ...
Vydáno: 16. 12. 202410 minut čtení
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu ...
Vydáno: 16. 12. 202418 minut čtení
Ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny jsou suroviny, které obsahují spoustu pro nás prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky, antioxidanty, bílkoviny, sacharidy a jiné. Jsou "nadupané" živinami, ale pokud je správně nepřipravíme, ztratíme ...
Vydáno: 16. 12. 202424 minut čtení
AHOJ PODZIME! Těším se na ty houby na kmíně. A taky na ten svěží větřík, asi už budu potřebovat svetřík. Na tu pestrou paletu, kde lístky tančí za letu. A na to krásné útulno, když je venku pošmourno. Chladné měsíce roku jsou tady. Čas zvolnit, zpomalit a ...
Vydáno: 21. 10. 202413 minut čtení
Připravili jsme pro naše strávníky týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě v podobě představení cizí kuchyně. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít ...
Vydáno: 21. 10. 20243 minuty čtení
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla ...
Vydáno: 21. 10. 202412 minut čtení
Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu ...
Vydáno: 21. 10. 202417 minut čtení
Obecně je známo, že přírodní zdroje je nejlepší využívat na jaře, kdy je příroda v plné síle. Přestože je tu však podzim, příroda kolem nás má stále co nabídnout. V podzimním čase už to, co nalezneme, nemusí být tolik bohaté na živiny, přesto z ní můžeme ...
Vydáno: 21. 10. 20248 minut čtení
Polévky bývají v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Už babičky nás učily, že polévka je grunt. Pokud ale polévku doplníme krutony, opečeným toustem nebo zahustíme bramborami, může se stát i hlavním chodem nebo večeří. Polévky zajišťují pravidelný ...
Vydáno: 21. 10. 20248 minut čtení
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla ...
Vydáno: 19. 8. 202412 minut čtení
Proč zařadit houby do našeho jídelníčku? Houby jsou vhodné nejen jako zdroj výživy, ale obsahují také řadu látek, které slouží jako prevence mnoha civilizačních i infekčních chorob (působí například proti nádorovým onemocněním, cukrovce, kardiovaskulárním ...
Vydáno: 19. 8. 202412 minut čtení
Přibývá dětí, ale i dospělých, kteří mají problémy s konzumací živočišného mléka ať už z důvodu nesnášenlivosti, nebo alergie na nějakou z jeho složek. Je tedy potřeba mléko v jídelníčku nahradit. Možností máme hned několik. V dnešní době nemusíme nutně ...
Vydáno: 19. 8. 20246 minut čtení
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla ...
Vydáno: 10. 6. 202413 minut čtení
Blíží se sezóna dozrávání jahod, a to je příležitost připravit si různé pečené i nepečené dobroty z nich. Dříve, než se do přípravy rozmanitých jahodových pokrmů děti s paními učitelkami pustí, mohou se v rámci různých činností zapojit do pěstování tohoto ...
Vydáno: 20. 5. 202411 minut čtení
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla ...
Vydáno: 22. 4. 202410 minut čtení
Blíží se sezóna dozrávání jahod, a to je příležitost připravit si různé pečené i nepečené dobroty z nich. Dříve, než se do přípravy rozmanitých jahodových pokrmů děti s paními učitelkami pustí, mohou se v rámci různých činností zapojit do pěstování tohoto ...
Vydáno: 22. 4. 202411 minut čtení
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla ...
Vydáno: 23. 10. 202312 minut čtení